Radiologia intervențională în cancerul de prostată ofera o serie de beneficii în comparație cu alte metode. Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbați, cu o incidență în continuă creștere în ultimii ani.
Ce este cancerul de prostată?
Cancerul de prostată este o afecțiune în care celulele din prostată încep să crească necontrolat, formând o tumoră. Această tumoră poate rămâne în prostată sau poate invada alte organe sau țesuturi din jur. Cancerul de prostată poate fi asimptomatic în stadiile incipiente și poate fi descoperit prin teste de screening, cum ar fi testul PSA (antigen specific prostatic). Simptomele cancerului de prostată pot include dificultăți la urinare, nevoia frecventă de a urina, durere în timpul urinării sau ejaculării, sânge în urină sau spermă și disfuncție erectilă.
Radiologia intervențională în cancerul de prostată
Radiologia intervențională poate fi utilizată în cazul cancerului de prostată în următoarele feluri:
- Diagnosticarea sub ghidaj imagistic;
- Diferite metode de tratament local pentru tratarea cancerului de prostată;
- Opțiuni de tratament pentru complicațiile postoperatorii și managementul durerii;
Biopsia de prostată ghidată imagistic
Biopsia de prostată ghidată imagistic reprezintă o metodă eficientă utilizată în diagnosticarea cancerului de prostată cu ajutorul tehnicilor de imagistică medicală. Aceasta face metoda de diagnostic să fie una mult mai sigură, dat fiind faptul că acul de biopsie este ghidat de către imaginile RMN direct la nivelul țesutului afectat.
Managementul complicațiilor post-operatotii
În cazul apariției complicațiilor post-operatorii radiologia intervențională este esențială și poate fi folosită, de exemplu, pentru drenarea colecțiilor de fluide sau a hemoragiilor.
Radiologia intervențională în cancerul de prostată – utilizare paliativă
Radiologia intervențională prezintă un rol important în cazul cancerului de prostată. Procedurile care se pot utiliza în acest caz sunt:
- Embolizarea arterei prostatice;
- Ablația tumorală: fie ablația prin radiofrecvență sau crioablația.