Radiologie și imagistică medicală
Radiologia și imagistica medicală este o componentă vitală a majorității deciziilor medicale care afectează îngrijirea pacientului, iar un specialist în radiologie și imagistică medicală lucrează cu toate specialitățile clinice în vederea obținerii unui diagnostic cât mai corect. Radiologia poate ajuta la diagnosticarea bolilor precum tuberculoza și a cancerelor.
Radiologii sunt medici specializați în diagnosticarea și tratarea leziunilor și bolilor folosind proceduri de imagistică medicală (radiologie) precum raze X, tomografie computerizată (CT), imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), tomografie cu emisie de pozitroni (PET) și ultrasunete. De asemenea, specialiștii în radiologie și imagstică medicală pot opta și pentru supraspecializare în radiologia oncologică, radiologia pediatrică sau radiologia intervențională.
Investigatiile imagistice sunt împărțite in mai multe categorii și anume:
♦ Radiografii: folosirea razelor X pentru a evalua sistemul osos, toracele sau abdomenul.
♦ Tomografie computerizata (CT) constă în folosirea razelor X și a unui computer pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului. Denumită și scanare CAT, CT-ul este de un real ajutor în cazul fracturilor osoase, traumatismelor craniene, tumori, monitorizare în cancer, în special când se dorește obținerea de informații suplimentare.
♦ Rezonanța magnetică nucleară (RMN) în care câmpurile magnetice și undele radio sunt folosite cu procesare computerizată pentru a construi o serie de imagini în secțiune transversală. Imaginile RMN oferă informații suplimentare despre țesuturi și organe, care adesea nu pot fi obținute cu ajutorul altor tehnici.
♦ Ultrasunete: utilizarea undelor sonore pentru a realiza imagini în mișcare pe un monitor, exemple comune fiind ultrasunetele în timpul sarcinii și imaginile cu ultrasunete ale inimii, care se numesc ecocardiograme.
♦ Mamografii: folosind raze X alimentate, orientate și poziționate special pentru țesuturile mamare.
♦ Scanare DEXA – osteodensitometrie consta in utilizarea unui tip special de raze X care măsoară densitatea minerală osoasă. DEXA înseamnă „absorbțiometrie cu raze X cu energie duală”. Este, de asemenea, uneori denumită scanare a densității osoase sau scanare a densitometriei osoase. Scanările DEXA sunt adesea folosite pentru a diagnostica osteoporoza. Este o investigație nedureroasa si mai eficientă decât razele X normale în identificarea densității minerale osoase scăzute.
♦ Radiologie intervențională este o subspecialitate și consta în utilizarea ghidajului imagistic pentru proceduri minim invazive pentru a trata pacienții fără intervenție chirurgicală.