Radiologie intervențională
Radiologia intervențională – subspecialitate a radiologiei– este o modalitate de a diagnostica cancere și alte afecțiuni fără intervenții chirurgicale majore, având indicații terapuetice de primă instanță în numeroase boli. Radiologia intervențională folosește imagini ghidate imagistic pentru efectuarea de proceduri minim-invazive. Radiologia intervențională folosește o serie de tehnici bazate pe ghidarea radiologică a imaginii precum ultrasunete sau imagistică prin rezonanță magnetică, pentru a efectua procedura necesară pacientului.
Radiologia intervențională permite prelevarea sigură și eficientă de probe din diferite organe (biopsie) în scopul diagnosticării, precum și eliminarea acumulării de lichide (drenaj) din corp sau a cheagurilor de sânge, ca urmare a tratamentului pentru cancer.
Ce este radiologia intervențională?
Radiologia intervențională are rolul de a diagnostica și trata diverse afecțiuni folosind tehnici minim invazive reducând riscurile pentru pacient, precum și de a îmbunătăți rezultatele medicale.
Utilizând o gamă largă de tehnici care se bazează pe utilizarea imaginilor ghidate imagistic precum radiografia, ultrasunetele, tomografia computerizată, majoritatea procedurilor reprezintă alternative minim invazive la chirurgia deschisă și chirurgia laparoscopică. Procedurile de radiologie intervențională implică, de obicei, introducerea unui ac în corp folosind ghidarea imagistică și accesarea unui anumit organ (ficat, rinichi) sau a unui vas (arteră sau venă), apoi ghidarea unui fir și cateter prin ac în acea zonă. Ulterior cu ajutorul razelor X, firul și cateterul pot fi ghidate prin corp pentru a efectua orice procedură este necesară.
Radiologii intervenționali sunt medici specializați în radiologie și terapie intervențională. Abilitățile esențiale ale unui radiolog intervențional sunt interpretarea imaginilor de diagnosticare, manipularea și utilizarea acelor, tuburilor sau cateterelor pentru a naviga în interiorul vaselor sau direct percutanat sub control imagistic.
Procedurile de radiologie intervențională pot fi împărțite în proceduri de diagnostic și proceduri terapeutice.
Tipuri de radiologie intervențională
Radiologia intervențională este de două tipuri: vasculară și non-vasculară. Gama de afecțiuni și organe care pot beneficia de procedurile terapeutice și de diagnostic ghidate imagistic este variată și în continuă evoluție și include boli ale sistemului vascular, gastrointestinal, hepatobiliar, genito-urinar, pulmonar, musculo-scheletic etc.
Radiologie intervențională vasculară arterială
- embolizarea arterei uterine -pentru fibrom uterin
- angioplastie/stentare
- repararea anevrismului endovascular
- embolizarea arterei prostatei – pentru hipertrofia benignă de prostată
embolizare pentru sângerare gastrointestinală
Radiologie intervențională vasculară venoasă
- embolizarea varicocelelor
- fistuloplastia arterio-venoasă
- tromboliza
- trombectomie
Radiologie intervențională non-vasculară
- montare stent ureteral
- colangiografie transhepatică percutanată
- biopsii ghidate imagistic
- drenaje ghidate imagistic
- colecistostomie
Radiologie intervențională oncologică
- ablația percutanată a tumorii
- embolizare venă portală
- embolizare tumorală preoperatorie
- chimio-embolizare trans-arterială