O întrebare frecventă în rândul pacienților este, cum te pregătești pentru o puncție biopsie? Puncția biopsie este o procedură minim-invazivă sigură, cu o rată de complicații scăzută. Totuși există câteva aspecte care vor fi luate în considerare înainte de a efectua o biopsie, precum reacții adverse anterioare ale pacientului, alte comorbidități sau administrarea anumitor medicamente.
Ce este puncția biopsie?
Puncția biopsie, cunoscută și sub denumirea de biopsie percutanată, este o metodă minim-invazivă de prelevare a unei cantități mici de țesut de la nivelul anumitor organe sau țesuturi. Acest tip de biopsie este efectuată printr-o mică incizie în piele prin care este introdus un ac special pentru a extrage proba de țesut, întreagă procedură fiind efectuată sub ghidaj imagistic.
Când este indicată puncția biopsie?
O biopsie percutanată poate fi utilizată pentru a determina natura malignă sau benignă a unei tumori, pentru a stadializa cancerul în vederea stabilirii unui tratament adecvat, dar poate fi indicată și în următoarele cazuri:
- Identificarea markerilor tumorali și a tipurilor de celule tumorale
- Analizarea mutațiilor genetice ale tumorilor
- Evaluarea pacienților cu infecții cunoscute sau suspecte
- Determinarea naturii și amploarea bolii difuze sau sistemice
- Verificarea potrivirii țesuturilor înainte de transplant
Cum te pregătești pentru o puncție biopsie?
Înainte de biopsie, este posibil ca pacientului să i se solicite prelevarea unei probe de sânge pentru a verifica dacă nu prezintă un risc crescut de sângerare, iar pacientul va trebui să informeze medicul cu privire la orice tratament pe care îl urmează, inclusiv administrarea anticoagulantelor sau a altor medicamente.
De asemenea, medicul va trebui informat în prealabil referitor la orice alergii sau reacții adverse anterioare, precum o reacție alergică la un agent de contrast utilizat în cadrul unei examinări imagistice.
În ziua procedurii, pacientului i se recomandă să consume numai alimente ușoare și lichide clare, iar ultima masă să fie servită cu până la 4-6 ore înainte de biopsie.
Cum se efectuează puncția biopsie?
Acest tip de biopsie este de obicei efectuată folosind tomografie computerizată, ultrasunete sau rezonanță magnetică pentru a ghida procedura. Acest lucru permite medicului radiolog să identifice cu precizie zona supusă examinării, fără a deteriora alte țesuturi sănătoase.
Puncția biopsie necesită utilizarea unui ac lung care va fi introdus prin pielea pacientului până la nivelul formațiunii din care se va preleva țesutul. În majoritatea cazurilor, aceasta se efectuează doar cu anestezie locală și sedare fără a fi necesară anestezie generală.