You are currently viewing Biopsia de prostată ghidată imagistic

Biopsia de prostată ghidată imagistic

Biopsia de prostată ghidată imagistic. Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent diagnostic de cancer la bărbați și a cincea cauză de deces la nivel global. În stadiile incipiente, poate fi asimptomatic și cele mai ridicate rate de mortalitate sunt întâlnite la bărbații peste 65 de ani. 

În 2018, au fost înregistrate la nivel mondial 1.276.106 de cazuri noi de cancer de prostată. Deși momentan nu se știe ce ar putea preveni apariția acestui tip de cancer, descoperit în stadiile incipiente, poate fi tratat. Biopsia de prostată este modalitatea cea mai bună de a depista acest tip de cancer. 

Când este indicată biopsia de prostată

Biopsia de prostată poate fi recomandată pacientului dacă:

  • Rezultatele la analizele de sânge pentru antigenul specific prostatei (PSA) au valori peste limitele normale.
  • La examinarea rectală a prostatei aceasta are o formă nespecifică și modificată în dimensiune. 
  • Rezultatele unei biopsii realizate anterior au indicat prezența unor celule anormale, dar necancerigene. 
  • Pacientul are istoric de cancer de prostată în familie. 

Mostrele de țesut prelevate în timpul biopsiei de prostată sunt examinate pentru prezența celulelor canceroase. 

Cum se realizează

Cea mai folosită metodă de realizare a biopsiei de prostată este cea transrectală. Accesul la prostată este realizat prin intermediul rectului. Pacientul este anesteziat local, dar se poate fi realizată și anestezia generală. 

Biopsia de prostată sub ghidaj RMN poate identifica zonele prostatei care sugerează cancer, ceea ce permite biopsiile de prostată să fie direcționate către acele zone, evitandu-se astfel  biopsiile inutile la pacienții fără leziune vizibilă.  

Pacientul este plasat în decubit ventral și abord transrectal. Acul de biopsie este apoi introdus în rect și ghidat în poziție folosind un ghidaj de ac compatibil RMN. Imaginile RMN vor fi folosite pentru a schimba orientarea ghidajului de ac pentru a viza cel mai bine leziunea. 

După confirmarea orientării corecte, radiologul va preleva 2-3 probe de țesut prostatic din zona suspectă. 

În medie, o biopsie de prostată ghidată prin RMN durează între 30 și 60 de minute. Probele de biopsie sunt trimise apoi la un laborator de anatomie patologică pentru analiză. 

După terminarea procesului de biopsie, pacientul este monitorizat și dacă totul este în regulă, este externat. Este important ca acesta să fie dus acasă de o rudă sau un prieten. În zilele care urmează după biopsie, pacientul nu are voie să facă efort intens. În ziua biopsiei îi este recomandat repausul și odihna. 

Riscuri în biopsia de prostată ghidată imagistic

Biopsia de prostată nu este lipsită de riscuri, dar acestea sunt mici în comparație cu beneficiile. Dintre riscuri menționăm următoarele:

  • Infecția – Rareori biopsia de prostată poate cauza o infecție a prostatei sau a tractului urinar, care se tratează cu antibiotic. Riscul poate fi combătut prin administrarea antibioticului începând cu ziua biopsiei. 
  • Sângerare – La nivelul rectului este comună o ușoară sângerare după realizarea biopsiei. 
  • Hematurie – Prezența sângelui în urină poate apărea în primele zile după procedură, dar este de obicei minoră. 
  • Sânge în spermă – Prezența sângelui în spermă este un efect secundar comun și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Poate persista câteva săptămâni. 
  • Urinare cu dificultate – Pacientul poate urina cu dificultate la scurt timp după biopsie. 
  • Durere – În ziua biopsiei, pacientul poate simți durere sau disconfort local. Pentru ameliorarea simptomelor acesta poate să ia analgezice. 

Dacă ți-a fost recomandată biopsia de prostată sau ai nevoie de un second opinion nu ezita să te programezi la Dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală cu supraspecializare în radiologia intervențională și competențe în senologie. 

Lasă un răspuns