You are currently viewing Crioablația în tumorile desmoide 

Crioablația în tumorile desmoide 

Crioablația în tumorile desmoide este considerată o metodă sigură și eficeintă de tratament care se bazează pe utilizarea unor temperaturi foarte joase pentru a îngheța și distruge zonele anormale ale acestui tip de mase tumorale.  

Ce sunt tumorile desmoide? 

Tumorile desmoide se dezvoltă din celulele care alcătuiesc țesutul conjunctiv la nivelul corpului, fiind regăsite, adesea, la nivelul abdomenului, umerilor, brațelor și coapselor. Țesutul conjunctiv susține și conectează oasele, ligamentele și mușchii și ajută la menținerea organelor, așadar, tumorile desmoide sunt cunoscute și sub denumirea de fibromatoză agresivă sau fibromatoză de tip desmoid. 

Acest tip de mase tumorale sunt agresive local, dar nu se răspândesc în alte părți ale corpului, precum cele canceroase, însă pot invada țesuturile din imediata apropiere și sunt adesea foarte dureroase.  

Tumorile desmoide pot crește fie foarte lent, fie foarte repede și pot fi dificil de îndepărtat complet prin intervenție chirurgicală. 

Crioablația în tumorile desmoide 

Crioablația în tumorile desmoide reprezintă o metodă de ablație minim invazivă ce aparține radiologiei intervenționale. Aceasta este utilizată pentru tratarea diverselor tipuri de tumori canceroase și se bazează pe utilizarea unor temperaturi foarte scăzute pentru a putea extermina țesutul tumoral prin înghețare. 

Conform studiilor, crioablația poate fi utilizată atât în scop curativ, cât și în managementul durerii pe care o provoacă. 

Un alt studiu publicat în anul 2019, precizează faptul că, dintre cei 20 de pacienți care s-au prezentat cu durere sau afectare funcțională înainte de ablație, 18 (90%) au demonstrat o îmbunătățire simptomatică după crioablație. 

Cum se realizeză procedura? 

Tumorile desmoide sunt de obicei localizate aproape de piele și sunt ușor de văzut prin intermediul ultrasunetelor. Din acest motiv, crioablația se realizează de obicei sub ghidare ecografică și uneori CT. Deoarece crioablația este nedureroasă, anestezia locală și sedarea ușoară pot fi suficiente pentru realizarea procedurii.  

În primul rând, punctul de intrare a acului prin piele până la nivelul tumorii în tumoră este determinat cu ajutorul tehnicilor de imagistică medicală apoi zonă afectată  este anesteziată. Acele de crioablație sunt introduse în tumoră, de asemenea,  prin intermediul ultrasunetelor sau a computerului tomograf, iar numărul de ace utilizate în cadrul procedurii depinde de mărimea tumorii, astfel, cu cât tumora este mai mare, cu atât trebuie plasate mai multe ace.  

Odată ce acele au fost introduse, dispozitivul este pornit și începe procesul de înghețare a tumorii, care are atât rolul de a o distruge, dar și de a proteja țesuturile înconjurătoare. După două cicluri de înghețare care durează aproximativ o jumătate de oră, acele sunt scoase și procesul este încheiat.  

Lasă un răspuns