You are currently viewing Radiologia intervențională în oncologie

Radiologia intervențională în oncologie

Radiologia intervențională ocupă un rol din ce în ce mai important în gestionarea afecțiunilor oncologice, începând de la diagnosticul inițial, până la tratamentul minim invaziv al afecțiunii și complicațiilor acesteia. 

Radiologia intervențională în diagnosticul cancerului

Atât în cazul afecțiunilor benigne cât și maligne, radiologia interventionala poate fi folosită ca metodă de diagnostic. Probele de diagnostic pot fi obținute sub ghidare imagistică prin biopsie percutanată și aspirație cu ac, pentru teste citologice sau patologice fără a afecta structurile adiacente. 

Un exemplu care arată utilitatea radiologiei intervenționale este biopsia hepatică transjugulară, care este utilizată pentru a diagnostica anomaliile parenchimatoase hepatice la pacienții cu coagulopatii, și numai. 

Radiologia intervențională în tratamentul cancerului 

Radiologia intervențională poate fi utilizată ca tratament primar pentru distrugerea tumorilor, pentru a preveni sângerarea în timpul intervenției chirurgicale sau pentru a calma durerea cauzată de cancer sau de tratamentul acestuia. 

Tehnicile de radiologie intervențională includ:

  • ablația (arderea sau înghețarea unei tumori);
  • chemoembolizarea;

Ablația tumorală este o tehnică minim invazivă care este utilizată în mod obișnuit în tratamentul tumorilor de ficat, rinichi, oase și plămâni. În timpul ablației tumorii, energia termică este utilizată pentru a încălzi sau răci țesutul la niveluri citotoxice (mai puțin de -40 ° C sau mai mult de 60 ° C). 

Radiologia intervențională

Chemoembolizarea folosește ghidarea imagistică pentru a elibera un agent de chimioterapie și un agent de blocare a vaselor de sânge prin vasul de sânge care furnizează tumora pentru a opri alimentarea cu sânge și pentru a administra chimioterapie în același cadru. Această procedură este utilizată în principal pentru tratamentul cancerului de celule hepatice.

Tratamentul complicațiilor legate de cancer

Unele tratamente efectuate de radiologie intervențională pentru complicațiile cancerului includ drenajul sau paracenteza.

Drenajul percutanat al abcesului este utilizat pentru a elimina lichidul infectat, cel mai frecvent în abdomen sau pelvis. Procedura folosește ghidarea imagistică pentru a introduce un ac sau un cateter prin piele în abces pentru a elimina sau a drena lichidul infectat.

Paracenteza este o procedură efectuată pentru a obține o probă mică de lichid ascitic din cavitatea peritoneală sau pentru a drena lichidul. 

Lasă un răspuns