You are currently viewing Biopsia lichidă

Biopsia lichidă

Biopsia lichidă este o tehnică medicală non-invazivă utilizată pentru a detecta și analiza celulele tumorale sau alți markeri moleculari în lichidele corpului, cum ar fi sângele, lichidul cefalorahidian sau urina. Biopsia lichidă permite prelevarea mai multor probe în timp, ceea ce poate ajuta medicii să înțeleagă ce fel de modificări genetice sau moleculare au loc într-o tumoare. O biopsie lichidă poate fi utilizată pentru a ajuta la identificarea cancerului într-un stadiu incipient. 

Biopsiile lichide pot fi efectuate în plus față de o biopsie tumorală pentru a susține un diagnostic inițial de cancer și pentru a oferi mai multe informații. De asemenea, pot fi utilizate de mai multe ori pe parcursul tratamentului pentru a monitoriza o tumoare și a vedea cât de bine funcționează un anumit tratament.

Când este utilizată biopsia lichidă?

Biopsia lichidă este o tehnică utilă în situațiile în care biopsia țesuturilor solide poate fi dificilă sau periculoasă, cum ar fi în cazul tumorilor localizate într-o zonă inaccesibilă sau în cazul pacienților care nu sunt eligibili pentru o biopsie chirurgicală. Această metodă este adesea folosită în cazul cancerului de sân, cancerului ovarian, de prostată sau colorectal.

Cum funcționează biopsia lichidă?

Biopsia lichidă se bazează pe identificarea și analiza fragmentelor de ADN sau ARN tumoral eliberate în sânge sau alte lichide corpului. Aceste fragmente sunt numite ADN sau ARN tumoral circulante (ctADN sau ctARN) și pot fi detectate prin tehnologii de secvențiere a ADN-ului, cum ar fi:

Studii de specialitate au arătat că biopsia lichidă poate fi utilizată pentru a detecta mutațiile genetice care sunt specifice anumitor tipuri de cancer, precum melanomul, cancerul pulmonar sau cancerul de sân. De asemenea, biopsia lichidă poate fi utilizată pentru a evalua răspunsul la tratamentul cancerului și pentru a detecta recurența cancerului după tratament.

La ce să te aștepți în timpul biopsiei lichide?

Pentru a colecta o probă pentru o biopsie lichidă, medicul specialist va folosi un ac pentru a extrage o mică probă de sânge dintr-o venă, de obicei de la nivelul brațului. Acesta este același tip de prelevare de sânge efectuat în cazul altor teste comune, cum ar fi o hemoleucogramă completă. Apoi, proba prelevată este trimisă la un laborator pentru testare.

Lasă un răspuns