You are currently viewing Drenajul percutanat al abcesului

Drenajul percutanat al abcesului

Drenajul percutanat al abcesului este utilizat pentru a elimina lichidul infectat, cel mai frecvent în abdomen sau pelvis. Procedura folosește ghidarea imagistică pentru a introduce un ac sau un cateter prin piele în abces pentru a elimina sau a drena lichidul infectat. 

Ce este abcesul?

Un abces este o colecție dureroasă de puroi, de obicei cauzată de o infecție bacteriană. Abcesul intern se dezvoltă în interiorul corpului, într-un organ sau în spațiile dintre organe. Un abces intraabdominal este o colecție de puroi sau lichid infectat care este înconjurat de țesut inflamat în interiorul abdomenului.

Ce este drenajul percutanat al abcesului? 

Drenajul percutanat al abcesului este o tehnică sigură, eficientă de drenare a unui abces sau a unei colecții de lichid din corp, prin introducerea unui tub fin de plastic în acesta prin piele. Abcesul poate fi rezultatul unei intervenții chirurgicale recente sau secundar unei infecții. Drenajul se realizează de obicei printr-o incizie foarte mică, folosind imagini precum ultrasunete, tomografie computerizată sau raze X pentru a ghida poziționarea tubului.

Dr Cezar Betianu

Cum se realizează drenajul percutanat al abcesului? 

Drenajul abcesului percutan este cel mai adesea efectuat de un specialist în radiologie intervențională. Pacientul este întins pe masa și va fi conectat la monitoare care urmăresc ritmul cardiac, tensiunea arterială, nivelul de oxigen și pulsul.

Medicamentele sedative se administrează intravenos, iar zona de drenaj va fi amorțită cu un anestezic local. Ulterior, zona va fi sterilizată.

După ce pacientul este sedat pentru procedură, radiologul intervenționist folosește ghidarea imaginii pentru a plasa un cateter prin piele și în abces pentru a permite drenajul lichidului infectat.

Procedura durează de obicei 20 de minute până la o oră.

Există două tehnici utilizate în mod obișnuit pentru drenajul percutanat, tehnicile Seldinger și Trocar. Alegerea tehnicii depinde de dimensiunea și localizarea abcesului. Tehnica Seldinger este folosită pentru abcese mici, adânci, cu risc ridicat și greu de accesat, în timp ce Tehnica Trocar este folosită pentru colecții mari superficiale.

Când este recomandat drenajul percutanat al abcesului 

Indicațiile pentru drenajul percutanat al abcesului sunt următoarele:

  • Tratamentul abceselor multiple și/sau multiloculate; 
  • Abcese care pot avea comunicare enterică; 
  • Abcese care au o dimensiune mai mare de 3 cm;
  • Diagnosticul clinic este neclar; 

Contraindicatiile drenajului percutanat al abcesului 

Drenajul percutanat al abcesului este contraindicat la pacienții cu coagulopatie și trombocitopenie severă incorectabilă, deoarece predispun la un risc crescut de sângerare.

Alte contraindicații relative pentru drenajul abcesului sunt:

  • funcția cardiopulmonară grav compromisă;
  • instabilitatea hemodinamică;
  • anumite leziuni mici, de obicei, mai mici de 3 cm, nu permit spațiu suficient pentru a schimba firele, dilatatoarele și o buclă adecvată a cateterului.

Există și situații cand drenajul percutanat al abcesului, ar trebui evitat, cum ar fi, de exemplu, perforația liberă a organului gol, evidențiată de o cantitate mare de aer liber intraperitoneal, peritonita acută este cel mai bine gestionată printr-o intervenție chirurgicală imediată.

Lasă un răspuns