Specialist în puncții biopsii este Dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu o experiență remarcabilă de peste 17 ani în radiologie și imagistică medicală, punând accent pe diagnosticul afecțiunilor oncologice.
Puncții biopsii
Puncția biopsie este o procedură efectuată pentru a colecta celule sau o probă de țesut pentru testarea ulterioară în laborator. Procedura este efectuată de către un medic radiolog, specializat în radiologia intervențională. Acesta va introduce un ac prin piele pentru a colecta o probă de țesut.
Medicul specialist va folosi, de asemenea, tehnici de imagistică medicală care creează imagini în timp real pentru a ghida acul, precum ultrasunetele sau CT-ul.
Când se efectuează puncția biopsie?
Efectuarea unei puncții este, în general, indicată dacă pacientul a fost supus deja altor teste pe care, cum ar fi o scanare cu ultrasunete sau o tomografie computerizată, iar acestea arătat că există o zonă de țesut anormal în interiorul corpului. Prin intermediul scanării imagistice, nu este întotdeauna posibilă diagnosticarea exactă a anomaliei, iar cel mai simplu mod este prin prelevarea unei cantități mici de țesut din acea regiune pentru a fi examinată la microscop.
Cum se efectuează puncția biopsie?
Pentru a efectua procedura, pacientul va fi așezat pe masa scanner-ului CT sau pe masa de examinare cu ultrasunete în poziția cea mai potrivită. Apoi, pielea pacientului va fi curățată cu un antiseptic in zona in care va fi efectuată biopsia. Radiologul va folosi aparatul cu ultrasunete sau tomograful pentru a decide punctul cel mai potrivit pentru introducerea acului de biopsie, iar pe piele va fi aplicat un anestezic local și acul de biopsie va fi introdus în țesutul anormal.
Este posibil ca pacientul să experimenteze o senzație de presiune pe măsură ce acul trece în țesuturile mai profunde, dar procedura nu este dureroasă.
Specialist puncții biopsii
Dr. Cezar Bețianu este specialist în puncții biopsii, efectuând această procedură pentru a diagnostica o serie de afecțiuni. Biopsiile sunt efectuate în multe zone ale corpului și din mai multe motive. O probă de țesut poate fi prelevată de aproape oriunde din corp, inclusiv piele, organe și alte structuri. Dr. Bețianu efectuează o gamă variată de puncții biopsii, inclusiv:
- Biopsia de sân
- Biopsia de ficat
- Biopsia de prostată
- Biopsia osoasă
- Biopsia renală
- Biopsia pulmonară
- Biopsia pancreatică
- Biopsia de intestin subțire, etc.