You are currently viewing Biopsia hepatică sau puncția ficatului

Biopsia hepatică sau puncția ficatului

Biopsia hepatică sau puncția ficatului este o procedură medicală minim-invazivă realizată de un specialist în radiologie intervențională sau de alți specialiști. Procedura este efectuată pentru a diagnostica și evalua afecțiuni ale ficatului și constă în prelevarea unei cantități mici de țesut din ficat pentru a putea fi analizată într-un laborator.

 • Ce este biopsia hepatică sau puncția ficatului
 • Indicații biopsia hepatică percutană
 • Când se recomandă biopsia hepatică sau puncția ficatului
 • Contraindicații 
 • Cum se realizează biopsia hepatică percutană
 • Complicații biopsia hepatică sau puncția ficatului

Ce este biopsia hepatică sau puncția ficatului

Biopsia hepatică este considerată gold standard în diagnosticul și evaluarea mai multor afecțiuni hepatice, fiind practicată încă din secolul 19. Prima biopsie a fost efectuată de Paul Ehrlich în Germania anului 1883. 

Biopsia hepatică sau puncția ficatului consta în introducerea unui ac lung prin piele, țesuturi subcutanate, mușchii intercostali și peritoneu în ficat pentru a obține o probă de țesut hepatic. Ulterior, proba de țesut prelevată este examinată la microscop pentru a stabili un diagnostic.

Indicații biopsia hepatică percutană

Există mai multe indicații pentru biopsia hepatică. În general, biopsiile hepatice sunt efectuate pentru a diagnostica, evalua și stabilii severitatea unei boli, cum ar fi ciroza, hepatita cronică, hepatomegalia sau pentru a detecta infecții, inflamații sau celule canceroase. 

Indicațiile pentru biopsia hepatică se împart în trei categorii și anume:

Diagnostic. În cazul în care investigațiile imagistice au evidențiat o tumoră sau leziune atipica la nivelul ficatului, biopsia hepatică poate fi efectuată pentru a determina dacă zona este infectată, inflamată sau canceroasă, pentru a diagnostica gradul de afectare a ficatului, pentru a diferenția hepatita autoimună de steatohepatita nonalcoolică la pacienții obezi cu teste funcționale hepatice anormale și serologie autoimună pozitivă.

Prognostic: Biopsia hepatică poate fi folosită ca modalitate de prognostic pentru mai multe boli. De exemplu, în cazul steatohepatitei nonalcoolice, prezența fibrozei avansate sau a cirozei are considerații importante de prognostic. De asemenea, în cazul hemocromatozei, prezența cirozei prezice un risc ridicat de a dezvolta cancer hepatocelular. Biopsia hepatică poate fi folosită și pentru evaluarea compatibilității unui donator de transplant hepatic sau monitorizarea ficatului după un transplant hepatic, dar și pentru evaluarea severității leziunilor hepatice asociate în cazul hepatitei B sau C.

Tratament: Biopsia hepatică poate fi efectuată pentru a afla dacă tratamentul este eficient în cazul unei bolii hepatice, dacă boala este încă activă histologic sau pentru a ajuta la dezvoltarea planului de tratament în baza afecțiunii hepatice existente. 

Când se recomandă biopsia hepatică sau puncția ficatului

Biopsia hepatică se recomandă în următoarele situații:

 • Mărirea inexplicabilă a ficatului
 • Pentru a stabili tipul unei tumori hepatice descoperite imagistic
 • Icter inexplicabil
 • Metastaze 
 • Analize de sânge care indică o problemă hepatică 

Mai mult, biopsia hepatică poate fi recomandată și pentru a diagnostica și a stadializa anumite boli hepatice precum steatoza hepatică, hepatita autoimuna, ciroza biliară primară etc. 

De asemenea, în cazul în care analizele de sânge indică coexistența a două boli hepatice la același pacient în același timp cum ar fi hepatita alcoolică, și hepatita cronică C, rezultatele biopsiei hepatice pot clarifica dacă pacientul suferă de una sau două boli.

Sursa foto Mayo clinic

Contraindicații 

Biopsia hepatică percutană are puține contraindicații. Contraindicațiile depind atât de tehnica cât și de experiența medicului specialist care realizează procedura. Acestea sunt: ascita, obezitatea morbidă, număr de trombocite sub 60.000, timp de protrombină crescut, INR peste 1,5, tumori vasculare hepatice. 

Cum se realizează biopsia hepatică percutană?

În realizarea biopsiei hepatice percutane este important ca specialistul să cunoască segmentația ficatului pentru a ști unde să facă puncția hepatică pentru a preleva o bucată de țesut hepatic. Procedura poate fi realizată folosind tehnici diferite:

 • Metoda palpare/percuție
 • Ghidare imagistică 

Procedura se realizează sub anestezie locală și durează în jur de 5 minute. Pacientul se așează pe spate, mâna dreaptă este plasată sub cap într-o poziție neutră. Ficatul va li localizat prin palparea abdomenului sau cu ajutorul ecografului. 

Ulterior, cu ajutorul percuției, se va identifica zona de maxim matitate peste hemitoracele drept, pentru a alege locul biopsiei. De obicei, aceasta se afla în spațiul intercostal 6 și 9 pe linia medioaxilara. Matitatea este confirmată atât la inspirație, cât și la expirație pentru a evita pneumotoraxul accidental. Locația biopsiei este marcată clar. 

Acul de biopsie poate fi introdus sub ghidaj ecografic sau prin palpare. Biopsia în sine durează doar câteva secunde. Când acul trece prin ficat, pacientului îi se va cere să-și țină respirația.

Complicații biopsia hepatică sau puncția ficatului 

Biopsia hepatică este o procedură sigură atunci când este efectuată de un medic cu experiență.

Complicațiile biopsiei hepatice percutane includ:

Durerea este cea mai frecventă complicație a biopsiei hepatice percutane care apare până la 84% dintre pacienți. Durerea poate fi la locul biopsiei sau în umărul drept cunoscută și sub numele de durere referita și este în general un disconfort ușor. 

Sângerare, infecție, pneumothorax, hemotorax, leziuni traumatice ale organelor din apropiere cum ar fi vezică biliară sau plămânele. Aceste complicații sunt însă foarte rare. Potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases Trusted Source sângerarea apare la 1 din 500 de biopsii hepatice. Sângerarea severă apare la 1 din 2500 de biopsii.

Dr Cezar Bețianu este medic primar radiologie și imagistică medicală cu supraspecializare în radiologia intervențională. Dr Bețianu realizează biopsii hepatice percutane în cadrul clinicii Top Doctors

Leave a Reply