Drenajul percutanat ghidat imagistic este o procedură intervențională efectuată de către medicul radiolog care permite tratamentul minim invaziv al colecțiilor de lichide, potențial oriunde în corp, în special în părțile mai profunde sau posterioare.
Ce este drenajul percutanat gidat imagistic?
Drenajul percutanat reprezintă o metodă eficientă de eliminare a abceselor, colecțiilor de fluide sau hemoragiilor formate ca urmare a unui proces infecțios sau în urma unei intervenții chirurgicale. Aceste coleții se pot forma atât la nivelul unui organ, cât și la nivelul țesutului dintre organe, și în general, se regăsesc în regiunea abdominală sau pelvină, procedura de drenare fiind ghidată prin intermediul computerului tomograf sau a ultasunetelor.
Când este inidcat drenajul percutanat ghidat imagistic?
Indicațiile pentru drenajul percutanat sunt diverse, iar acestea pot include:
- Colecțiile abdominale: pot fi ulterioare unor afecțiuni inflamatorii multiple, inclusiv diverticulită, apendicită și boala Crohn
- Abcese și chisturi hepatice
- Abcese splenice
- Colecții pancreatice
- Peudochisturi
- Colecții pelvine
- Colecții subfrenice
- Colecții renale și perirenale
- Colecții de lichide post-chirurgicale
Cum se realizează drenajul percutanat ghidat imagistic?
Drenajul percutanat ghidat imagistic începe prin pregătirea pacientului. Acestuia i se va cere să își schimbe hainele cu halatul de spital, apoi va fi dus în camera de scanare CT sau cu ultrasunete. În anumite cazuri se administrează, de asemenea, un sedativ intravenos înainte de a începe procedura propriu-zisă.
Se va efectua o scanare preliminară, de obicei, CT sau cu ultrasunete. Odată ce traseul exact al acului a fost determinat, radiologul va curăța pielea cu antiseptic și va injecta pielea și țesuturile mai profunde cu anestezic local. Medicul va introduce apoi un ac urmat de un fir de ghidare și un cateter de drenaj (tuburi mici de plastic de aproximativ 4 mm în diametru) în lichid. Lichidul va fi apoi aspirat cu o seringă, scurgerea fiind de obicei atașată la o pungă.
Succesul drenajului este imediat evident prin aspirarea conținutului purulent și este aproape întotdeauna obținut, cu rate care depășesc 90% în majoritatea studiilor medicale.
Întreaga procedură durează aproximativ 20 de minute.
Contraindicații
Potrivit studiilor de specialitate, dezvoltarea modalităților imagistice îmbunătățite, împreună cu antibiotice cu spectru larg și noi catetere de drenaj, a stabilit drenajul percutanat ghidat imagistic ca terapie standard pentru abcesele abdominale și pelvine în absența indicațiilor pentru intervenția chirurgicală imediată.
Contraindicațiile sunt relativ puține, iar prindtre acestea se numără:
- Coagulopatia necorectabilă
- Lipsa accesului percutanat sigur
- Incapacitatea pacientului de a coopera
În practică, absența unei rute sigure este singurul factor care inhibă drenajul percutanat.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile asociate cu această procedură prezintă, în general, o incidență scăzută. Totuși acestea pot include, ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, riscul de sângerare sau infectare a zonei în care s-a efectuat drenajul.