Biopsia cu ac este o procedură efectuată pentru a obține o probă de celule din corpul unui pacient pentru teste de laborator. Aceasta se efectuează de obicei folosind tomografia computerizată, razele X, ultrasunete sau rezonanță magnetică pentru a ghida procedura. Biopsia cu ac poate fi utilizată pentru a preleva probe de țesut sau lichid din mușchi, oase și alte organe, cum ar fi ficatul sau plămânii.
Când este indicată biopsia cu ac?
Medicul curant poate indica o biopsie cu ac pentru a ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni sau pentru a exclude o boală sau afecțiune. Proba de la biopsie poate ajuta specialistul să determine ce cauzează:
O tumoră – o biopsie cu ac poate dezvălui dacă o masă sau un nodul este un chist, o infecție, o tumoră benignă sau cancer.
O infecție – analiza unei biopsii cu ac poate ajuta medicul să determine ce bacterii cauzează o infecție, astfel încât medicul să poată alege cel mai eficient tip de tratament.
Inflamaţie – biopsia cu ac poate arăta ce cauzează inflamația și ce tipuri de celule sunt implicate.
De asemenea, pacientul poate fi supus unor teste imagistice, cum ar fi CT sau o ecografie, înainte de biopsia cu ac. Aceste teste sunt, de asemenea, utilizate în timpul procedurii pentru a localiza cu mai multă precizie zona din care urmează să fie prelevată proba.
Cum se realizează biopsia cu ac?
Pentru a efectua o biopsie cu ac, inițial, pielea pacientului din zona procedurii va fi curățată cu soluție antiseptică și se poate administra un anestezic local.
Tehnicile de imagistică medicală vor fi utilizate în timpul procedurii pentru ajuta la localizarea zonei potrivite pentru biopsie și pentru ghidarea întregului proces.
Un ac subțire atașat la o seringă va fi introdus prin piele în zona dorită, iar un vid în interiorul seringii face ca lichidul corporal sau țesutul să fie aspirat în ac și seringă.
Biopsia cu ac în sine este de obicei o procedură scurtă și durează mai puțin de 10 minute.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile acestui tip de biopsie sunt relativ rare, dar pot include:
- Sângerare, mai ales în cazul persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui sau care iau anticoagulante
- Infecție
- Deteriorarea structurilor din jur
- Fistula – o conexiune anormala intre doua țesuturi ale corpului, cum ar fi un organ sau un vas de sânge si o alta structură