RMN-ul umărului este o tehnică de imagistică medicală care se bazează pe utilizarea unui câmp magnetic foarte puternic și a undelor radio pentru a genera imagini ale articulației umărului și a structurilor înconjurătoare.
Când este indicat RMN-ul umărului?
RMN-ul umărului poate fi indicat de către medicul specialist pentru a identifica sursa unei dureri inexplicabile sau care nu s-a ameliorat ca urmare a tratamentului, dar și pentru a analiza cauza gamei limitate de mișcare la nivelul articulației.
În plus, efectuarea unei examinări RMN poate ajuta medicul curant să observe evoluția unei boli degenerative, cum ar fi artroza, răspunsul la tratament sau progresul după o intervenție chirurgicală.
Cum se efectuează RMN-ul umărului?
Aparatul RMN este un tub lung, îngust, magnetic, cu capete deschise. Pacientul va fi întins pe masa de examinare, care alunecă în deschiderea tubului. Mici bobine, care captează și trimit unde radio pot fi plasate în jurul umărului pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor. Medicul specialist va opera aparatul și va urmări imaginile dintr-o altă încăpere, iar pacientul va putea comunica cu acesta constant printr-un microfon localizat în interiorul aparatului RMN.
De asemenea, dacă pacientul suferă de claustrofobie, acestuia i se poate administra un sedativ pentru a-l ajuta să se relaxeze.
Odată cu începerea scanării pacientului i se va cere să rămână nemișcat, iar în anumite cazuri chiar să își țină respirația pentru câteva secunde pentru ca acuratețea imaginilor să nu fie afectată.
În cazul în care medicul radiolog recomandă utilizarea unei substanțe de contrast, aceasta îi va fi administrată pacientului intravenos, având scopul de a evidenția zonele supuse examinării.
Întreaga procedură poate dura între 15 și 90 de minute.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
Această tehnică imagistică poate ajuta la diagnosticarea unei varietăți de afecțiuni, printre care:
- Artroza umărului
- Dislocarea umărului
- Sindromul de impingement al umărului
- Ruptura coafei rotatorie
- Leziuni sau rupturi ligamentare
- Infecții osoase
- Tumori
- Tendinita calcică a umărului
- Instabilitate
- Tendinoza coafei rotatorilor
- Fracturi
- Capsulita adezivă
Riscuri și complicații – RMN-ul umărului
Scanările RMN sunt considerate sigure, deoarece nu folosesc radiații, iar până în prezent, nu au existat efecte secundare documentate generate de undele radio și de magneții utilizați în cadrul procedurii. Totuși, această metodă imagistică prezintă riscuri în cazul pacienților cu implanturi care conțin metal, deoarece magneții din aparatul RMN pot interfera cu acestea sau le pot deplasa.