You are currently viewing Beneficiile examinării RMN 

Beneficiile examinării RMN 

Beneficiile examinării RMN sunt variate, această metodă oferindu-le pacienților o experiență confortabilă și sigură pe toată durata procedurii, dar și rezultate precise. 

Ce este RMN-ul?

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este un tip de scanare noninvazivă care utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. 

Când este indicată utilizarea examinării RMN? 

RMN-ul poate fi adesea recomandat de către medicul radiolog atunci când sunt necesare mai multe detalii sau cauza simptomelor nu este clară. Acesta poate ajuta la diagnosticarea bolilor neurologice, ale coloanei vertebrale, scheletului, abdomenului, țesuturilor moi, pelvisului, sânilor și poate depista anomalii chiar și în stadii incipiente. Potrivit studiilor, RMN-ul este un examen imagistic adjuvant sau complementar după evaluarea inițială prin alte modalități, cum ar fi radiografiile, ultrasunetele sau tomografia computerizată (CT). Scopul este de a caracteriza o afecțiune folosind proprietățile magnetice specifice ale țesuturilor și mai rar de a ghida biopsia. 

Beneficiile examinării RMN 

Înainte de a începe procedura de examinare pacientul este întins pe o masă care alunecă în interiorul scanner-ului RMN. Scanner-ul folosește câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a genera semnale din corp, acestea fiind preluate și procesate de un computer pentru a crea imagini detaliate. Unul dintre beneficiile RMN este faptul că acesta poate produce imagini 3D care permit o vizualizare din diferite unghiuri a structurilor supuse examinării. 

Imaginile RMN oferă detalii mai bune decât orice altă tehnică imagistică. Deoarece creează o imagine 3D a zonei studiate, oferă mai multe informații decât razele X, ultrasunetele sau CT-ul. Aceste informații detaliate îl pot ajuta pe medicul curant să diagnosticheze o varietate de afecțiuni mai eficient, și să ofere planuri de tartament adecvate fiecărui pacient. 

În anumite cazuri medicul poate recomanda utilizarea unei substanțe de contrast administrată intravenos cu rolul de a evidenția anumite structuri sau afecțiuni interne. 

În plus, aparatul RMN folosește magneți și unde radio, spre deosebire de razele X, scanările CT sau scanările PET, care se bazează pe utilizarea radiațiilor ionizate. Acest lucru face ca procedurile RMN să fie o alegere excelentă pentru femeile însărcinate, copii sau alte persoane vulnerabile la efectele radiațiilor. 

Alte beneficii ale examinării RMN: 

· Metodă nedureroasă 

· Nu necesită anestezie 

· Nu necesită spitalizare 

· Metodă versatilă de examinare

Lasă un răspuns