Puncția biopsie este o procedură de îndepărtare a celulelor, țesutului sau lichidului pentru examinarea ulterioară în cadrul unui laborator. În general, puncția biopsie poate fi realizată atunci când medicul curant identifică zone suspecte sau pacientul prezintă simptome sau semne ale anumitor afecțiuni.
Ce este puncția biopsie?
Puncția biopsie este o procedură percutanată minim invazivă care poate fi efectuată sub ghidaj imagistic. Aceasta ajută la diagnosticarea diverselor afecțiuni sau pentru a exclude una.
Când este indicată puncția biopsie?
O utilizare comună a unei biopsii cu ac este de a testa o masă tumorală pentru cancer. Medicul poate observa prezența unei formațiuni anormale în cadrul unui test imagistic de rutină recomanda efectuarea unei biopsii. Biopsia va arăta dacă masă formată este benignă sau malignă prin examinarea directă a celulelor.
Printre tipurile de cancer care pot fi depistate prin acest tip de biopsie se află:
- Cancer mamar
- Cancer osos
- Cancer renal
- Cancer hepatic
- Cancer de prostată
- Cancer de intestin subțire
- Cancer pulmonar
- Cancer de pancreas
Alte afecțiuni comune pot fi, de asemenea, detectate printr-o biopsie. Depinde de țesutul testat și de bolile pe care le poate diagnostica o biopsie cu ac. Afecțiuni precum infecțiile, inflamația și tulburările autoimune pot fi diagnosticate prin puncția biopsie.
Cum se realizează puncția biopsie?
Acest tip de biopsie este de obicei efectuată folosind tomografie computerizată, ultrasunete sau rezonanță magnetică pentru a ghida procedura. Acest lucru permite medicului radiolog să identifice cu precizie zona supusă examinării, fără a deteriora alte țesuturi sănătoase.
Puncția biopsie necesită utilizarea unui ac lung care va fi introdus prin pielea pacientului până la nivelul formațiunii din care se va preleva țesutul. În majoritatea cazurilor, aceasta se efectuează doar cu anestezie locală și sedare fără a fi necesară anestezie generală.
Potrivit statisticilor, procedura este considerată ca fiind sigură, mai puțin de 1% dintre pacienți dezvoltând complicații, precum sângerările sau infecțiile.
De asemenea, acest tip de biopsie nu necesită spitalizare, iar pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice imediat după terminarea procedurii.