RMN-ul de prostată multiparametric este un test imagistic specific utilizat pentru detectarea și evaluarea cancerului de prostată, oferind un diagnostic cu o precizie mult mai ridicată în comparație cu alte metode de examinare imagistică.
Ce este RMN-ul de prostată multiparametric?
RMN-ul de prostată multiparametric reprezintă o un tip de RMN prin care se obține o imagine tridimensională ideală a prostatei prin combinarea secvențelor anatomice convenționale și secvențele RMN funcționale, cum ar fi RMN-ul ponderat prin difuzie și RMN-ul dinamic cu contrast. Această metodă permite vizualizarea cu precizie a leziunilor suspecte de la nivelul prostatei și facilitează țintirea acelor leziuni care necesită să fie supuse biopsiei, îmbunătățind astfel acuratețea diagnosticului cancerului de prostată. În plus, acest tip de RMN permite localizarea tumorii înainte de terapiile localizate.
Când este indicat RMN-ul de prostată multiparametric?
Detectarea și localizarea cancerului de prostată semnificativ clinic la pacienții cu biopsie negativă sau fără biopsie anterioară este un obiectiv major al RMN-ului multiparametric al prostatei.
Alte indicații pot include:
- Supraveghere activă
- Stadializare locoregională a cancerului de prostată
- Detectarea recidivelor locoregionale într-un cadru post-prostatectomie
Cum se efectuează procedura?
Înainte de începerea procedurii medicul radiolog va poziționa pacientul pe masa de examinare, de asemenea, plasând niște dispozitive care conțin bobine capabile să trimită și să primească unde radio în jurul sau lângă zona corpului examinată.
Examenele RMN includ, în general, mai multe rulări (secvențe), dintre care unele pot dura câteva minute.
În cadrul RMN-ului de prostată poate fi folosită o bobină endorectală care va fi poziționată la o distanță scurtă în rect. După introducere, medicul umflă balonul circular care se află în jurul bobinei și îl va ține pe loc în timpul examenului. Când examenul este complet, medicul dezumflă balonul și scoate bobina.
Dacă medicul specialist recomandă utilizarea unui material de contrast, acesta îi va fi administrat pacientului intravenos la nivelul mâinii sau brațului.
Ulterior pacientul va fi plasat în interiorul unității RMN și i se va cere să rămână nemișcat pe tot parcursul procedurii pentru a nu afecta calitatea imaginilor.
Întreaga examinare durează de obicei aproximativ 45 de minute.
Beneficiile RMN-ului de prostată multiparametric
În 2017, au fost publicate rezultatele unui studiu care a evaluat dacă acest tip de RMN efectuat înainte de biopsie poate oferi un diagnostic mai precis pentru bărbații suspecți de cancer de prostată și poate exclude unii bărbați de la o biopsie inutilă. Studiul a arătat că RMN-ul de prostată multiparametric:
- Este semnificativ mai bun la identificarea cancerului de prostată comparativ cu biopsia transrectală ghidată ecografic
- Reduce numărul bărbaților cărora li se efectuează biopsii în mod inutil cu 27%, deoarece scanarea va detecta doar formațiunile canceroase, care necesită teste suplimentare
- Ajută la îmbunătățirea acurateței la prelevarea probelor de biopsie, țintind direct orice zone suspecte observate pe RMN
În plus, RMN-ul multiparametric ajută la distingerea dintre cancerele de prostată cu risc scăzut/cu creștere lentă și cele cu risc ridicat/agresiv, spre deosebire de alte metode imagistice, precum un RMN pelvin obișnuit și poate detecta chiar și prezența anomaliilor osoase în stadiul de debut, cum ar fi metastazele osoase.
Riscuri si complicatii
Riscurile asociate acestei proceduri imagistice sunt reduse, RMN-ul nu presupune expunerea pacientului la radiațiile ionizate, iar riscul dezvoltării unei reacții alergice la substanța de contrast este, de asemenea, unul scăzut.
Totuși efectuarea RMN-ului reprezintă un risc în cazul pacienților cu dispozitive metalice implantate și necesită măsuri de precauție speciale.