Imagistica în diagnosticul cancerului pulmonar reprezintă o tehnică importantă care ajută medicul specialist să identifice prezența unei mase tumorale maligne și să analizeze caracteristicile acesteia. Cancerul pulmonar apare atunci când celulele din plămâni se divid necontrolat, determinând creșterea tumorilor. Tumorile pot reduce capacitatea unei persoane de a respira și se pot răspândi în alte părți ale corpului.
Imagistica în diagnosticul cancerului pulmonar
Imagistica în diagnosticul cancerului pulmonar este crucială pentru evaluarea bolii, iar prin intermediul acesteia medicul curant poate dezvolta un plan de tratament individualizat în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Testele imagistice sunt utilizate, în general, pentru a analiza dimensiunea tumorii, pentru a vedea daca tumora a metastazat la nivelul altor organe sau structuri ale corpului, pentru a monitoriza răspunsul pacientului la tratament și pentru a modifica planul de tratament inițial atunci când este necesar.
Cele mai utilizate tehnici de imagistică medicală în cazul cancerului pulmonar sunt:
· Radiografia
· Imagistica prin rezonanță magnetică
· CT
· Tomografia cu emisie de pozitroni
Razele X poate scoate în evidență anumite zone ale plămânilor care apar umbrite pe radiografie, acestea putând fi evaluate în continuare pentru a determina dacă sunt noduli pulmonari sau tumori.
RMN-ul este folosit pentru a identifica eventualele tumori răspândite la creier sau măduva spinării, dar și pentru a evalua invazia în structurile din jur.
Scanările CT pot dezvălui tumori pulmonare, precum dimensiunea, forma și poziția lor, dar și dacă acestea s-au răspândit la ganglionii limfatici ai pacientului, glandele suprarenale, ficat sau alte organe.
O scanare PET-CT dezvăluie, de asemenea, celule canceroase înainte ca modificările structurale să se
O scanare PET-CT dezvăluie, de asemenea, celule canceroase înainte ca modificările structurale să se dezvolte.
Imagistica în tratarea cancerului pulmonar
Imagistica joacă un rol important în tratamentul cancerului pulmonar. CT-ul sau RMN-ul pot fi utilizate pentru a ghida atât intervenții chirurgicale, cât și metodele paliative de tratament sau tratamentele locoregionale.
De asemenea, aceste tehnici imagistice îi oferă medicului o vizualizare precisă în timpul efectuării procedurilor terapeutice, dar și în monitorizarea răspunsului la tratament.
Tratamentul complicațiilor asociate cancerului pulmonar
CT-ul poate evidenția caracteristici de congestie localizată și stenoză sau ocluzie a unei vene sau bronhii. Identificarea rapidă a evenimentelor severe este esențială pentru gestionarea adecvată a unei complicații postoperatorii. În plus, imagistica medicală poate fi folosită și în cazul în care pacientul prezintă acumulări de fluid în jurul plămânilor prin drenarea acestuia.