You are currently viewing CT-ul pancreatic

CT-ul pancreatic

CT-ul pancreatic este o tehnică de imagistică medicală care utilizează razele X pentru a produce imagini detaliate ale pancreasului. Această metodă de examinare ajută medicul radiolog la diagnosticarea și stabilirea tratamentului adecvat în cazul diverselor afecțiuni, precum cancerul.

Când este indicat CT-ul pancreatic?

Realizarea unui CT pancreatic poate fi indicată de către medicul curant în următoarele cazuri:

· Durere abdominală a cărei sursă nu a fost identificată

· Diferențierea dintre afecțiunile pancreatice și cele retroperitoneale

· Constatări neclare la o ecografie sau un CT abdominal anterior

· Stadializarea cancerului pancreatic · Ghidarea anumitor intervenții chirurgicale, precum biopsia de pancreas sau drenajul

Cum se efectuează CT-ul pancreatic?

Inițial pacientul va fi poziționat pe masa de examinare care va aluneca ulterior în deschiderea mare, circulară a aparatului de scanare.

În unele cazuri, pacientului îi poate fi administrată intravenos o substanță de contrast pentru a evidenția structurile scanate, dar numai la recomandarea medicului specialist. Acesta va opera aparatul CT dintr-o încăpere alăturată, însă pacientul va fi în permanență sub supravegherea sa prin intermediul unei ferestre. Difuzoarele din interiorul scanner-ului vor permite, de asemenea, comunicarea permanentă dintre medic și pacient pe tot parcursul procedurii. Odată ce începe examinarea CT a pancreasului, scanner-ul începe să se rotească în jurul pacientului, iar razele X vor trece prin corp pentru o perioadă scurtă de timp. Razele X absorbite de țesuturile corpului vor fi detectate de scanner și transmise computerului care le va transforma într-o imagine pentru a fi interpretată de către medicul radiolog.

Este posibil ca pacientul să fie supus mai multor scanări la intervale de câteva minute, timp în care i se va cere să rămân complet nemișcat și uneori să își țină respirația pentru câteva secunde.

Ce afecțiuni pot fi depistate?

CT-ul pancreatic poate ajuta la diagnosticarea unei varietăți de afecțiuni, inclusiv:

· Infecții

· Leziuni pancreatice chistice

· Abces

· Obstrucția ductului pancreatic

· Pancreatită acută

· Pancreatită cronică

· Calcificări pancreatice

· Tumori maligne

Riscuri și complicații

Riscurile și complicațiile asociate CT-ului pancreatic sunt, în general, minime deoarece doza de radiații utilizată este una scăzută. Totuși este important ca pacientul să informeze medicul cu privire la orice reacție adversă sau alergie anterioară, în cazul în care îi este recomandată administrarea substanței de contrast înainte de scanare. De asemenea, dacă pacientul suferă de insuficiență renală sau prezintă alte probleme ale rinichilor trebuie să informeze medicul. În unele cazuri, substanțele de contrast pot provoca insuficiență renală.

Lasă un răspuns