You are currently viewing Imagistica în cancerul hepatic

Imagistica în cancerul hepatic

Imagistica în cancerul hepatic permite, datorită tehnologiei avansate, identificarea și caracterizarea leziunilor hepatice maligne. Tehnicile imagistice utilizate în acest sens includ ecografia, tomografia computerizată, tomografia cu emisie de protoni și imagistica prin rezonanță magnetică.

Imagistica în cancerul hepatic

Imagistica în cancerul hepatic se bazează pe utilizarea razelor X, a câmpurilor magnetice sau a unde sonore pentru a crea imagini ale interiorului corpului. Testele imagistice pot fi efectuate din mai multe motive atât înainte, cât și după diagnosticarea cancerului hepatic, inclusiv pentru:

  • Identificarea maselor tumorale suspecte 
  • Ghidarea acului de biopsie
  • Stadializarea cancerului
  • Ghidarea și monitorizarea anumitor tratamente 
  • Analizarea posibilelor semne de recidivă a cancerului după tratament

Cele mai frecvent utilizate metode de imagistică medicală sunt:

  • Ecografia
  • CT
  • PET-CT
  • RMN
  • Angiografia

Ecografia

Ecografia este adesea primul test folosit pentru a examina ficatul. Aceasta utilizează unde sonore pentru a crea o imagine în timp real pe ecranul unui computer și poate arăta existența unor formațiuni anormale dezvoltate la nivelul ficatului. 

Computerul tomograf 

Examinarea CT folosește razele X pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului și poate oferi informații specifice despre dimensiunea, forma și localizarea oricăror tumori hepatice, precum și despre vasele de sânge din apropiere.

Tomografia cu emisie de protoni

PET-CT se bazează pe administrarea unui radiofarmaceutic marcat cu izotop radioactiv, care se acumulează în țesutul tumoral hepatic, scoțându-l în evidență în timpul scanării. În plus, permite  identificarea și localizarea precisă a tumorilor hepatice, evaluarea extensiei acestora și detectarea posibilelor metastaze. 

Imagistica prin rezonanță magnetică 

RMN-ul oferă o vizualizare detaliată a țesuturilor moi cu ajutorul undelor radio și a magneților puternici făcând posibilă deosebirea tumorilor hepatice benigne de cele maligne, examinarea vaselor de sânge din interiorul și din jurul ficatului și identificarea metastazelor.

Angiografia

Angiografia poate fi efectuată atât prin intermediul unui scanner CT, cât și RMN și poate fi folosită pentru a depista arterele care furnizează sânge unei tumori hepatice, ceea ce poate ajuta medicul să decidă dacă tumora poate fi îndepărtată, dar și la planificarea operației.  

Imagistica în tratarea cancerului hepatic

Tehnicile imagistice, precum RMN-ul sau CT-ul sunt utilizate și în tratamentul cancerului hepatic. Acestea pot ajuta la ghidarea chemoembolizarii sau radioembolizării hepatice, a diferitelor tipuri de ablație tumorală sau chiar a intervențiilor chirurgicale.  

Mai mult decât atât, medicul radiolog poate monitoriza răspunsul la tratament al tumorilor prin intermediul imagisticii. 

Tratamentul complicațiilor asociate cancerului hepatic 

Complicațiile hepatice ale carcinomului hepatocelular includ encefalopatia hepatică, tromboza venei portă, sângerare variceală, obstrucția biliară și abces hepatic.

De asemenea, sângerarea intraperitoneală este o complicație a cancerului de ficat care pune în pericol viața pacientului. În aceste cazuri medicul curant poate folosi imagistica medicală pentru a drena abcesul sau acumularea de fluide. 

Lasă un răspuns