You are currently viewing Chemoembolizarea hepatică

Chemoembolizarea hepatică

Chemoembolizarea hepatică este tehnica de injectare a substanțelor menite să scadă sau să oprească creșterea tumorii în arterele care hrănesc o tumoră. Substanțele injectate includ medicamente pentru chimioterapie împreună cu particule care scad aportul de oxigen și substanțe nutritive către aceasta. Chemoembolizarea este una dintre numeroasele tehnici orientate spre tratarea fie a cancerului hepatic primar, fie a cancerului care a metastazat la ficat.

Indicații – chemobolizarea hepatică

Chemoembolizarea hepatică tratează doar tumorile din ficat și va avea un efect redus sau deloc asupra oricărui alt tip de cancer din organism. De exemplu, următoarele cancere hepatice pot fi tratate prin chemoembolizare:

  • hepatom (cancer hepatic primar)
  • metastaze (răspândire) la ficat de la:
  • cancer de colon
  • carcinoid
  • melanom ocular
  • sarcoame
  • tumoare primară într-o altă parte a corpului

Cum se efectuează chemoembolizarea hepatică?

Înainte de a începe procedura, pacientul este întins pe masa de intervenție și i se administrează un sevadtiv intravenos. În anumite cazuri, poate fi nevoie chiar de anestezie generală.

Procedura de chemoembolizare hepatică este efectuată, folosind ghidaj cu raze X, cu ajutorul căruia  medicul introduce un cateter subțire prin piele într-o arteră, fie în zona inghinală, fie în încheietura mâinii, și îl avansează către ficat. Apoi se injectează material de contrast prin cateter și se va efectua o altă serie de radiografii.

Odată ce cateterul este poziționat în ramurile arterei care hrănesc tumora, medicamentele anticancer și agenții embolici sunt amestecați împreună și injectați.

Vor fi efectuate radiografii suplimentare pentru a confirma că întreaga tumoră a fost tratată.

Când procedura este completă, medicul va scoate cateterul și va aplica presiune pentru a opri orice sângerare. Uneori, acesta poate folosi un dispozitiv de închidere pentru a sigila orificiul mic din arteră.

Beneficii – chemoembolizarea hepatică

Rată ridicată de succes: Chemoembolizarea oprește creșterea tumorii la aproximativ 70% dintre pacienți.

Păstrarea funcției hepatice: Acest tratament afectează rareori capacitatea ficatului de a-și face treaba.

Recuperare mai scurtă decât în cazul altor tratamente tradiționale pentru cancer: Îmbunătățirea stării de sănătate poate fi resimțită în doar câteva săptămâni.

Lasă un răspuns