Beneficiile radiografiei includ o serie de aspecte, precum caracterul non-invaziv și nedureros al acestei metode imagistice. Radiografia este utilizată pentru a crea imagini ale oaselor și țesuturilor moi, iar aceste imagini ajută medicul radiolog să diagnosticheze o gamă largă de afecțiuni și să ofere planuri de tratament individualizate.
Ce este radiografia?
Radiografia este înregistrarea pe un film special a imaginii structurale a țesuturilor, organelor și oaselor din interiorul corpului uman, obținută cu ajutorul razelor x sau gamma. Imaginile arată părțile corpului în diferite nuanțe de alb și negru.
Radiografia este o metodă de diagnostic care folosește razele X. Radiografia poate diagnostica afecțiuni ale sistemului osos, dar și boli pulmonare, digestive, renale și țesuturile moi superficiale.
Cum se realizează o radiografie?
Aceasta tehnică imagistică se bazează pe utilizarea razelor X, iar acestea, sunt o formă de radiație precum lumina sau undele radio. Razele X trec prin majoritatea obiectelor, inclusiv prin corp. Pentru a efectua o scanare cu raze X, pacientul este poziționat în picioare sau culcat pe masa de examinare și i se va cere să rămână complet nemișcat pe tot parcursul procedurii pentru a nu afecta calitatea imaginilor.
Specialistul radiolog îndreaptă cu atenție fasciculul de raze X către zona de interes. Aparatul produce o mică explozie de radiații care trece prin corpul pacientului și înregistrează o imagine pe un film special.
Diferite părți ale corpului absorb razele X în grade diferite. Osul dens absoarbe o mare parte din radiații, în timp ce țesuturile moi permit mai multor raze X să treacă prin ele. La o radiografie toracică, coastele și coloana vertebrală vor absorbi o mare parte din radiație și vor apărea albe sau gri deschis pe imagine. Țesutul pulmonar absoarbe puține radiații și va apărea întunecat pe imagine.
Beneficiile radiografiei
Deși o radiografie în sine nu este întotdeauna suficientă pentru a diagnostica o boală sau o afecțiune, acestea sunt o parte esențială a procesului de diagnosticare. Beneficiile radiografiei includ:
Procedură non-invazivă: O radiografie poate ajuta la diagnosticarea unei probleme medicale sau la monitorizarea progresiei tratamentului fără a fi nevoie de o examinare fizică sau invazivă.
Ghidare precisă: Razele X pot ajuta la ghidarea profesioniștilor medicali atunci când introduc catetere, stenturi sau alte dispozitive în interiorul corpului. De asemenea, pot ajuta la tratarea tumorilor și pot elimina cheaguri de sânge sau alte blocaje similare.
Diagnosticare neprevăzută: O radiografie poate evidenția uneori o caracteristică sau o patologie care este diferită de motivul inițial al imagisticii. De exemplu, infecții la nivelul oaselor, acumulări de lichide în zone în care acestea nu ar trebui să existe sau chiar unele tipuri de tumori.