You are currently viewing RMN-ul de sân

RMN-ul de sân

RMN-ul de sân reprezintă o tehnologie non-invazivă a imagisticii medicale, care oferă o vizualizare extrem de precisă a structurilor țesuturilor mamare, precum și o evaluare clară a afecțiunilor patologice ale acestora. 

Ce este RMN-ul de sân?

RMN-ul de sân este o metodă avansată de imagistică care utilizează câmpuri magnetice și unde de radiofrecvență pentru a crea imagini detaliate ale sânului. Această tehnică oferă o perspectivă tridimensională a structurii și compoziției țesuturilor mamare, permițând identificarea și caracterizarea afecțiunilor mamare.

Indicații – RMN-ul de sân

RMN-ul de sân este recomandat în următoarele situații:

  • Screening la femeile cu risc crescut de cancer mamar
  • Determinarea extinderii cancerului după un nou diagnostic de cancer de sân
  • Evaluarea în continuare a anomaliilor greu de evaluat observate pe mamografie
  • Evaluarea locurilor de tumorectomie în anii de după tratamentul cancerului de sân
  • În urma tratamentului cu chimioterapie la pacienții cărora li se administrează chimioterapie neoadjuvantă
  • Evaluarea implanturilor mamare

Cum se realizează RMN-ul de sân

RMN-ul de sân necesită pregătire și echipament specializat. Procedura implică următorii pași:

Pacienta este întinsă cu fața în jos pe masa de examinare, cu sânii poziționați prin deschiderile din masă, aceasta conținând bobine care detectează semnalele magnetice ale aparatului RMN. Întreaga masă alunecă apoi în deschiderea aparatului.

Aparatul RMN creează un câmp magnetic în jurul pacientei, iar undele radio sunt direcționate către corpul acesteia.

Un agent de contrast poate fi injectat intravenos pentru a facilita o vedere mai clară a țesuturilor sau vaselor de sânge din imaginile RMN.

Cercetări recente au descoperit că RMN-ul poate localiza unele mici leziuni ale sânilor, uneori ratate în cadrul mamografiei. De asemenea, poate ajuta la detectarea cancerului de sân la femeile cu implanturi mamare și la femeile mai tinere care tind să aibă țesut mamar dens, deoarece  mamografia poate să nu fie la fel de eficientă în aceste cazuri.

Mai mult decât atât, examenul RMN-ul nu implică radiații. În schimb, undele radio realinează atomii de hidrogen care există în mod natural în organism. Acest lucru nu provoacă modificări chimice în țesuturi, astfel făcând posibilă creșterea numărului de screening-uri pe an pentru femeile cu risc crescut de cancer de sân. 

Riscuri și complicații RMN-ul de sân

Examenul RMN nu prezintă aproape niciun risc atunci când sunt respectate regulile de siguranță adecvate.

Câmpul magnetic puternic nu este dăunător. Cu toate acestea, poate cauza funcționarea defectuoasă a dispozitivelor medicale implantate sau distorsionarea imaginilor.

Există, e asemenea, un risc foarte mic de apariție a unei reacții alergice dacă în timpul examenul RMN sunt folosite substanțe de contrast. Cu privire la pacientele care alăptează, cel mai recent Manual al Colegiului American de Radiologie privind substanțele de contrast afirmă că volumul de substanță de contrast absorbită de sugar în timpul alăptării este extrem de scăzut. 

Lasă un răspuns