You are currently viewing Ecografia de prostată

Ecografia de prostată

Ecografia de prostată este un test imagistic care produce imagini în timp real ale prostatei prin emiterea de unde sonore în corp. Acest test este utilizat pentru a examina prostata și pentru a identifica prezența oricăror anomalii, cancer sau alte afecțiuni legate de prostată.

Ce este ecografia de prostată?

Ecografia de prostată utilizează unde sonore pentru a produce imagini ale glandei prostatei unui bărbat și pentru a ajuta la diagnosticarea simptomelor, cum ar fi dificultăți la urinare sau un rezultat crescut al testului de sânge. De asemenea, este folosit pentru a investiga un nodul găsit în timpul unui examen rectal, pentru a detecta anomalii și pentru a determina dacă glanda este mărită. Ecografia este sigură, neinvazivă și nu utilizează radiații ionizante.

Când este indicată ecografia de prostată?

Această tehnică imagistică de examinare a prostatei poate fi indicată dacă pacientul:

  • Are peste 40 de ani
  • Prezintă simptome neobișnuite
  • Este expus riscului de cancer de prostată

Medicul poate face, de asemenea, o ecografie de prostată dacă identifică orice anomalie în timpul unei examinări rectale.

Unele simptome care ar putea determina medicul să recomande o ecografie de prostată includ:

  • Dificultăți la urinare
  • Sânge în urină
  • Noduli (exces de țesut) în jurul rectului
  • Rezultate anormale obținute la un test de sânge sau urină
  • Număr scăzut de spermatozoizi (determinat cu ajutorul testelor de fertilitate)

Deoarece ultrasunetele furnizează imagini în timp real, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ghida proceduri precum biopsiile cu ac, în care un ac este utilizat pentru a preleva celule dintr-o zonă anormală a glandei prostatei pentru a fi ulterior testate în laborator.

Cum se efectuează procedura?

Prostata este situata direct in fața rectului, astfel încât examenul cu ultrasunete se face transrectal pentru a poziționa sonda imagistica cat mai aproape de prostata.

Pentru a efectua o ecografie de prostată, pacientului i se va cere să se întindă pe o parte cu genunchii îndoiți. Un capac de protecție de unică folosință este plasat peste traductor, este lubrifiat și apoi introdus prin anus până în rect.

Imaginile sunt obținute din unghiuri diferite pentru a obține cea mai bună vedere a glandei prostatei.

Dacă se identifică o leziune suspectă cu ultrasunete sau cu un examen rectal, se poate efectua o biopsie ghidată ecografic. Această procedură implică introducerea unui ac în glanda prostatică pentru a se preleva o mostră de țesut.

Această examinare cu ultrasunete se finalizează de obicei în mai puțin de 20 de minute. 

Lasă un răspuns