You are currently viewing PET-CT în evaluarea tumorilor hepatice

PET-CT în evaluarea tumorilor hepatice

PET-CT în evaluarea tumorilor hepatice reprezintă o modalitate avansată și precisă de diagnosticare și monitorizare a acestor afecțiuni complexe. O abordare multidisciplinară și o evaluare adecvată a extensiei și activității metabolice a tumorilor hepatice sunt cruciale pentru un management terapeutic eficient. În acest context, PET-CT se remarcă ca fiind o tehnică imagistică de referință, oferind informații funcționale și anatomice detaliate, care permit clinicienilor să obțină o perspectivă comprehensivă asupra tumorilor hepatice și să facă alegeri terapeutice informate.

Ce sunt tumorile hepatice?

Tumorile hepatice reprezintă creșteri anormale de celule care se formează în țesutul hepatic. Ele pot fi clasificate în două categorii principale: tumorile hepatice primare și metastazele hepatice. Tumorile hepatice primare se dezvoltă în țesutul hepatic însuși și includ hepatocarcinomul (cel mai frecvent tip de cancer hepatic primar) și chisturile hepatice. Metastazele hepatice sunt tumori care provin din alte organe și se extind în ficat. Acestea pot apărea în cazul unor cancere primare, precum cancerul pulmonar sau cancerul colorectal.

pregatirea pentru RMN

PET-CT în evaluarea tumorilor hepatice

PET-CT este o tehnică imagistică avansată care combină tomografia computerizată (CT) cu tomografia cu emisie de pozitroni (PET) care realizează imagini tridimensionale ale țesuturilor examinate, oferind informații despre activitatea metabolică a acestora.

PET-CT adaugă informații funcționale și anatomice, permițând identificarea și localizarea precisă a tumorilor hepatice, evaluarea extensiei acestora și detectarea posibilelor metastaze. PET-CT este deosebit de util în diferențierea tumorilor hepatice benigne de cele maligne și în evaluarea răspunsului la tratamentul tumoral. De asemenea, PET-CT poate oferi informații importante pentru planificarea intervențiilor chirurgicale sau a radioterapiei.

Studiile susțin că PET-CT este mai precis în detectarea bolilor extrahepatice decât CT singur și cel puțin la fel de precis ca CT în detectarea bolilor intra-hepatice.

Când este recomandat PET-CT în evaluarea tumorilor hepatice?

PET-CT poate fi utilizat în evaluarea tumorilor hepatice în mai multe situații clinice. Acestea includ:

Diagnosticul diferențial

PET-CT poate ajuta la diferențierea tumorilor hepatice benigne, cum ar fi adenomul hepatic sau hemangiomul, de tumorile maligne, cum ar fi hepatocarcinomul sau metastazele hepatice.

Stadializarea tumorilor hepatice

PET-CT poate furniza informații despre dimensiunea tumorii hepatice, extensia locală și posibila invazie a vaselor hepatice sau a structurilor adiacente. Acest lucru este esențial pentru planificarea corectă a tratamentului.

Evaluarea răspunsului la tratament

PET-CT poate fi utilizat pentru a evalua răspunsul tumorilor hepatice la chimioterapie, radioterapie sau terapii moleculare țintite. Aceasta poate ajuta la ajustarea tratamentului în funcție de rezultatele obținute.

Cum se realizează această investigație?

Pentru realizarea unui PET-CT în evaluarea tumorilor hepatice, pacientului i se administrează un radiofarmaceutic marcat cu izotop radioactiv, care se acumulează în țesutul tumoral hepatic. După o perioadă de timp, pacientul este plasat într-un scanner PET-CT, unde se obțin imagini tridimensionale detaliate ale țesutului hepatic. Aceste imagini sunt apoi analizate de către medicul specialist în imagistică medicală.

Care sunt riscurile PET-CT-ului în evaluarea tumorilor hepatice?

PET-CT este o procedură sigură, cu riscuri minime asociate. Principala preocupare este expunerea la radiații ionizante, deoarece PET-CT utilizează un izotop radioactiv. Cu toate acestea, doza de radiații utilizată în PET-CT este relativ mică și nu prezintă un risc semnificativ pentru majoritatea pacienților. 

Lasă un răspuns