Biopsia hepatică cu ac este un tip de biopsie minim-invazivă care presupune prelevarea unei probe de țesut fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală clasică. Procedura implică, astfel, mai puține riscuri și complicații pentru pacient.
Ce este biopsia hepatică cu ac?
Biopsia hepatică cu ac ajută medicul curant să colecteze o mică probă de țesut în timpul unei biopsii hepatice percutanate. Acesta este un tip specific de biopsie hepatică care implică introducerea unui ac în abdomenul pacientului. După colectarea mostrei de țesut, medicul o va trimite la un laborator pentru analiză. Când rezultatele sunt obținute, acesta va folosi informațiile pentru a ghida tratamentul sau pentru a determina dacă sunt necesare teste suplimentare.
Când este indicată biopsia hepatică cu ac?
Medicul specialist poate indica efectuare unei biopsii hepatice cu ac în cazul în care testele de laborator anormale sugerează prezența unei boli hepatice, cum ar fi:
- Hepatită
- Icter
- Boala alcoolică a ficatului
- Steatoza hepatică asociată disfuncției metabolice
- Tumora hepatică
- Ficat gras
- Alte boli metabolice sau autoimune
- Fibroza hepatică
- Limfom Hodgkin
- Boală hepatică grasă non-alcoolică
- Limfom non-Hodgkin
- Abces hepatic piogen
- Colangita sclerozantă
Contraindicații
Procedura poate fi contraindicată pentru pacienții care prezintă:
- Coagulopatie sau trombocitopenie semnificativă (dacă nu este corectată înainte de biopsia hepatică)
- Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene în ultimele 5 până la 7 zile
- Suspiciune de hemangiom sau tumoră vasculară
- Incapacitatea de a identifica un loc adecvat de biopsie
- Obstrucție biliară extrahepatică
- Ascita masivă
Cum se efectuează procedura?
Înainte de efectuarea testului, i se poate administra un medicament pentru a preveni durerea sau pentru a se relaxa (sedativ).
Biopsia se realizează prin peretele abdominal. Pacientul va fi întins pe spate cu mâna dreaptă sub cap și i se va cere să rămână nemișcat. Specialistul radiolog va găsi locul corect pentru acul de biopsie care urmează să fie introdus în ficat. Acest lucru se efectuează adesea prin utilizarea ultrasunetelor, deoarece această metodă imagistică îi oferă medicului o vizualizare clară a traiectoriei acului până la nivelul ficatului.
De asemenea, înainte de a efectua biopsia, medicul va curăța pielea pacientului și va aplica un anestezic local. Apoi, se realizează o incizie mică prin care se introduce acul de biopsie.
Pacientului i se poate cere să vă țineți respirația în timp ce este prelevată probă de țesut. Acest lucru este reduce șansa de afectare a plămânilor sau ficatului.
După ce țesutul este prelevat, se va aplica presiune pe locul puncției pentru a opri sângerarea și un bandaj este plasat peste locul de inserție.
Riscuri și complicații
Biopsia hepatică cu ac este o procedură foarte sigură, dar ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale există unele riscuri și complicații care pot apărea.
Ocazional, pacienții pot acuza vor dureri pe partea dreaptă sau la nivelul umărului drept. Acest lucru este cauzat de vânătăi în jurul locului de biopsie și nu este grav sau periculos.
Rareori, complicații mai semnificative pot apărea, iar acestea includ:
- Sângerare la locul biopsiei
- Perforarea mucoasei plămânului
- Leziuni ale organelor interne din apropierea ficatului