You are currently viewing Substanța de contrast la femeile însărcinate

Substanța de contrast la femeile însărcinate

Substanța de contrast la femeile însărcinate. Siguranța administrării de substanță de contrast la femeile însărcinate este dintre întrebările cele mai frecvente ale pacienților. Există studii care arată că o astfel de practică nu cauzează niciun risc fătului, și alte studii care recomandă evitarea de substanță de contrast la femeile însărcinate.  

Ce este substanța de contrast?

Substanța de contrast este o soluție pe bază de iod, sulfat de bariu, gadoliniu sau amestec salin și aer care poate fi înghițit sau injectat intravenos.  Rolul acesteia este de îmbunătății vizibilitatea vaselor de sânge, a țesuturilor și a organelor specifice. Unele tipuri de contrast încetinesc fasciculele de raze X. Alte tipuri de contrast afectează temporar proprietățile magnetice ale anumitor atomi din corp. 

Tipuri de substanță de contrast 

Există mai multe tipuri de materiale de contrast:

  • Compușii pe bază de iod și sulfat de bariu. Aceste substanțe de contrast pot fi injectate în vene sau artere. 
  • Sulfatul de bariu este cel mai comun material de contrast luat pe cale orală. Poate fi utilizat și pe cale rectală și este disponibil în mai multe forme.
  • Gadoliniul este componenta cheie a materialului de contrast cel mai des utilizat în examenele de rezonanță magnetică. 
  • Soluția salină este, de asemenea, utilizată ca materiale de contrast în examenele imagistice. 

Substanța de contrast la femeile însărcinate

Substanța de contrast pe bază de iod 

Studiile asupra substanțelor de contrast iodate și pe bază de gadoliniu în timpul sarcinii, au fost limitate, iar efectele lor asupra embrionului sau fătului uman sunt incomplet înțelese. Un studiu efectuat pe 11 feti, arată ca substanțele de contrast iodate traversează placenta umană și pătrund în făt în cantități măsurabile. Efectele pe termen lung asupra fatului nu sunt cunoscute. 

Substanta de contrast pe baza de gadoliniu

Până în prezent, nu au fost raportate efecte adverse la fetuși umani când dozele recomandate clinic de agenți de contrast pe bază de gadoliniu au fost administrate femeilor însărcinate. 

Concluzii– Substanța de contrast la femeile însărcinate

Utilizarea substanțelor de contrast iodate este, în general, sigură în timpul sarcinii; cu toate acestea, acești agenți trebuie utilizați cu precauție și trebuie administrați numai atunci când situația clinică impune în mod clar acest lucru. Utilizarea agenților de contrast pe bază de gadoliniu în timpul sarcinii rămâne controversată din cauza lipsei datelor clinice umane.

Leave a Reply