You are currently viewing Investigații imagistice multiple cu substanță de contrast

Investigații imagistice multiple cu substanță de contrast

Investigațiile medicale cu substanță de contrast sunt o metodă importantă de diagnosticare utilizată în special în imagistica medicală, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN). Substanța de contrast este o substanță administrată pacientului pentru a îmbunătăți vizualizarea țesuturilor în timpul unei investigații medicale.

Compușii pe bază de iod și sulfat de bariu sunt utilizați în examenele imagistice cu raze X și tomografie computerizată (CT), iar gadoliniul este componenta cheie a materialului de contrast cel mai des utilizat în examenele de rezonanță magnetică (MRN).

Deși administrarea unei singure doze de substanță de contrast este sigură pentru majoritatea pacienților, există situații în care mai multe doze pot fi necesare. Însă, se pune întrebarea dacă mai multe doze de substanță de contrast în aceeași zi pot fi dăunătoare pentru pacienți.

Siguranța pacientului în cazul administrării multiple de substanță de contrast

Potrivit unui studiu realizat în 2018 de Societatea Radiologică a Americii, nu există un risc crescut de reacții adverse la pacienții care primesc mai multe doze de substanță de contrast în aceeași zi. Studiul a constatat că reacțiile adverse la substanța de contrast sunt rare și de obicei minore.

Cu toate acestea, pacienții cu funcție renală afectată pot prezenta un risc crescut de a dezvolta nefropatie indusă atât de substanța de contrast pe bază de iod, cât și de cea pe bază de gadoliniu. Aceasta poate duce la insuficiență renală și alte complicații grave, motiv pentru care este important ca pacienții cu funcție renală afectată să evite administrarea mai multor doze de substanță de contrast în aceeași zi.

De asemenea, există dovezi că urme minuscule de gadoliniu pot fi reținute în diferite organe ale corpului, inclusiv creier, după RMN cu contrast, deși nu se cunosc efecte negative în acest sens. Există, totuși, multe substanțe de contrast pe bază de gadoliniu disponibile, fiecare având propriul profil de siguranță. Deciziile asupra materialului utilizat sunt deosebit de importante la pacienții susceptibili de a fi supuși mai multor scanări RMN cu substanțe de contrast pe bază de gadoliniu, cum ar fi pacienții pediatrici, pacienții cu cancer și persoanele cu scleroză multiplă.

Riscurile implicate în administrarea multiplă de substanță de contrast în aceeași zi

Deși studiile au arătat că administrarea mai multor doze de substanță de contrast în aceeași zi este, în general, sigură, există anumite riscuri pe care medicii și pacienții trebuie să le ia în considerare. Riscurile implicate în administrarea multiplă a substanței de contrast în aceeași zi pot include:

  • Nefropatie indusă de substanța de contrast în cazul pacienților cu funcție renală afectată;
  • Reacții alergice severe la substanța de contrast, cum ar fi anafilaxia;
  • Interacțiuni medicamentoase cu alte medicamente luate în aceeași zi.

Leave a Reply