RMN-ul în malformațiile vasculare este o modalitate eficientă de diagnosticare și clasificare a acestora. Acuratețea ridicată a examinării RMN îi permite medicului radiolog să evalueze în mod detaliat caracteristicile anomaliilor vasculare, dar și să stabilească metoda de tratament adecvată.
Ce sunt malformațiile vasculare?
Malformațiile vasculare sunt caracterizate de o dezvoltare anormală a vaselor de sânge. Acestea pot fi găsite în arterele și venele mari, în arteriole și venule, în capilarele microscopice și în canalele limfatice care transportă lichidul limfatic și celulele albe din sânge în afara arterelor și venelor.
Acestea pot provoca morbiditate semnificativă, durere și disconfort pacienților, deoarece pot duce la complicații locale și sistemice grave. Deși prezente la naștere, nu sunt întotdeauna evidente clinic decât mai târziu în viață și tind să crească odată cu înaintarea în vârstă a pacientului.
Malformațiile vasculare pot să apară la nivelul capului, gâtului, membrelor și trunchiului.
RMN-ul în malformațiile vasculare
RMN-ul este o tehnică imagistică bazată pe utilizarea unui câmp magnetic puternic și a undelor radio pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului uman.
RMN-ul în malformațiile vasculare este un instrument eficient și non-invaziv pentru diagnosticarea și clasificarea malformațiilor vasculare pe baza prezenței maselor lobulate, a golurilor de semnal și a caracteristicilor fluxului hemodinamic. RMN oferă, de asemenea, detalii despre extinderea anatomică a leziunii, apropierea de structurile vitale și implicarea mai multor planuri tisulare.
Când este recomandat RMN-ul în malformațiile vasculare?
RMN-ul poate fi utilizat în evaluarea malformațiilor vasculare în următoarele cazuri:
Diagnosticare
RMN-ul oferă informații despre localizarea, tipul, dimensiune și extinderea malformației vasculare, având de asemenea capacitatea de a delimita amploarea și relația anatomică a malformației cu structurile adiacente.
Clasificarea malformațiilor vasculare
Prin examinarea RMN medicul poate caracteriza malformațiile ca fiind malformații cu flux scăzut precum cele venoase, limfatice, capilare și orice combinație a acestora și malformații cu flux ridicat, care includ malformațiile arteriovenoase și fistulele arteriovenoase. Clasificarea acestora este importantă pentru ca medicul să poată stabili un plan de tratament adecvat.
Cum se realizează investigația RMN?
Pentru diagnosticarea malformațiilor vasculare pacientul poate fi supus unei serii de examinări RMN. Inițial se efectuează o primă examinare pentru a vizualiza extinderea leziunii, iar ulterior pacientului i se administrează intravenos o substanță de contrast. După câteva minute de la administrarea substanței de contrast se poate realiza o serie de alte examinări pentru ca medicul specialist să poată diferenția malformațiile limfatice de cele venoase, pentru a identifica relația malformației cu arterele și venele majore și pentru a evalua fluxul funcțional.
Care sunt riscurile RMN-ului în malformațiile vasculare?
RMN-ul reprezintă o metodă sigură și non-invazivă de examinare, deoarece nu se bazează pe utilizarea radiațiilor ionizate. Totuși, magnetul aflat în interiorul aparatului RMN poate interfera cu dispozitivele metalice implantate sau le poate deplasa, iar în cazul în care pacientul prezintă un astfel de implant, examinarea RMN este contraindicată.