You are currently viewing CT-ul coloanei vertebrale  

CT-ul coloanei vertebrale  

CT-ul coloanei vertebrale este o metodă imagistică de diagnostic rapidă, nedureroasă și non-invazivă. Acest examen imagistic oferă imagini detaliate ale vertebrelor coloenei vertebrale și a altor structuri din apropierea coloanei vertebrale, facilitând diagnosticarea diverselor leziuni sau condiții ale coloanei vertebrale. 

Când este indicat CT-ul coloanei vertebrale? 

CT-ul a coloanei vertebrale poate fi efectuat pentru a depista cazuele durerilor, evaluarea leziunilor și a altor condiții medicale. Prin intermediul scanării CT medicul poate, de asemenea, măsura cu precizie densitatea osoasă a coloanei vertebrale și poate prezice dacă fracturile vertebrale sunt susceptibile să apară la pacienții care prezintă risc de osteoporoză. 

În special atunci când un alt tip de examinare, cum ar fi raze X sau examinare fizică, nu este concludentă. CT-ul coloanei vertebrale poate fi utilizat pentru a evalua efectele tratamentului coloanei vertebrale, cum ar fi o intervenție chirurgicală. 

Cum se efectuează CT-ul coloanei vertebrale? 

Înainte de a începe scanarea CT pacientului i se va cere să îndepărteze orice bijuterii și să înlocuiască hainele cu un halat medical.  

În anumite cazuri este posibil ca medicul specialist să recomande administrarea unei substanțe de contrast intravenos pentru a evidenția structurile coloanei vertebrale în timpul examinării CT.  

Apoi, pacientul va fi întins pe masa de examinare care este atașată la scanner-ul CT. 

Masa alunecă în deschiderea rotundă a scanner-ului, iar acesta se mișcă în jurul corpului pacientului. Masa se va mișca în timp ce scanner-ul produce imaginile, însă pacientului i se va cere să rămână nemișcat în timpul testului pentru ca acestea să fie cât mai clare. 

Scanarea CT a coloanei vertebrale durează, în general, între 30 și 60 de minute. 

Ce afecțiuni pot fi depistate? 

CT-ul coloanei vertebrale poate depista o multitudine de afecțiuni, precum: 

  • Modificări degenerative datorate vârstei 
  • Malformații congenitale ale coloanei vertebrale 
  • Probleme osoase 
  • Fractură 
  • Hernie de disc lombară 
  • Stenoza lombară a coloanei vertebrale 
  • Spondilolisteza 
  • Anomalii structurale, cum ar fi spina bifida 
  • Malformații ale vaselor de sânge  

Care sunt riscurile CT-ului coloanei vertebrale? 

Scanările CT includ expunerea la o cantitate mai mare radiații decât razele X obișnuite, însă riscul ca pacientul să dezvolte cancer ca urmarea a examinării CT este unul scăzut.   

Unii pacienți pot prezenta alergii la substanța de contrast și trebuie să informeze medicul în prealabil cu privire la o existența unei reacții alergice precedente la colorantul de contrast injectat. 

Cel mai frecvent tip de contrast administrat intravenos conține iod. Dacă unei persoane cu alergie la iod i se administrează acest tip de contrast, pot apărea greață, vărsături, strănut, mâncărime sau urticarie. 

Rareori, substanța de contrast poate provoca un răspuns alergic care pune viața în pericol, numit anafilaxie. Dacă pacientul întâmpină probleme respiratorii în timpul testului, trebui să anunțe imediat medicul specialist.  

Lasă un răspuns