RMN-ul cerebral este una dintre cele mai frecvent efectuate tehnici de imagistică medicală. Acesta le permite medicilor radiologi să se concentreze asupra diferitelor părți ale creierului și să le examineze anatomia și patologia.
Ce este RMN-ul cerebral?
RMN-ul cerebral este un test de imagistică care utilizează magneți puternici și unde radio pentru a crea imagini ale creierului și ale țesuturilor înconjurătoare. Acesta este o procedură sigură, neinvazivă și nedureroasă prin care sunt produse imagini detaliate ale creierului și a trunchiului cerebral.
RMN-ul nu utilizează radiații. În schimb, undele radio realinează atomii de hidrogen care există în mod natural în organism. Acest lucru nu provoacă modificări chimice în țesuturi. Pe măsură ce atomii de hidrogen revin la alinierea lor obișnuită, ei emit cantități diferite de energie în funcție de tipul de țesut în care se află. Scanerul captează această energie și creează o imagine folosind aceste informații.
Când se recomandă RMN-ul cerebral?
O examinare cerebrală prin RMN-ului poate ajuta medicul să determine dacă pacientul a suferit vreo traumă în urma unui accident vascular cerebral sau a unei răni la cap. De asemenea, medicul poate recomanda efectuare unui RMN cerebral pentru a investiga simptome precum:
- Ameţeală
- Săbiciune
- Convulsii
- Schimbări bruște în gândire sau comportament
- Vedere încețoșată
- Dureri de cap cronice
Cum se efectuează RMN-ul cerebral?
Înainte de începerea procedurii imagistice, pacientul este așezat pe masa de examiare care va aluneca în interiorul aparatului RMN. De asemenea, la indicațiile medicului specialist, pacientului i se poate administra o substanță de contrast intravenos pentru a scoate în evidență structurile afectate ale creierului.
Medicul radiolog poate plasa dispozitive care conțin bobine capabile să trimită și să primească unde radio în jurul sau lângă zona corpului examinată. Pentru un RMN al capului, un dispozitiv este poziționat în jurul capului.
Examenele RMN includ, în general, mai multe rulări (secvențe), dintre care unele pot dura câteva minute.
Întreaga examinare este de obicei finalizată în 45 de minute.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
Un RMN cerebral este o tehnică utilă pentru detectarea unui număr de afecțiuni ale creierului, inclusiv:
- anomalii de dezvoltare
- cauze ale epilepsiei
- infectii
- accident vascular cerebral
- tumori cerebrale
- anumite afecțiuni cronice, ar fi scleroza multiplă
- hemoragie
- tulburări ale ochiului și urechii interne
- tulburări ale glandei pituitare
- probleme vasculare, cum ar cum fi un anevrism
- leziuni ale măduvei spinării
- hidrocefalie, o acumulare de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului
- chisturi
- tulburări hormonale, cum ar fi acromegalia și sindromul Cushing
- inflamaţie
- probleme cu dezvoltarea sau structura (cum ar fi o malformație Chiari)
Care sunt riscurile?
Deoarece radiațiile nu sunt utilizate, nu există riscul expunerii la radiații ionizante în timpul unui examen RMN.
Datorită utilizării magnetului puternic, trebuie luate măsuri de precauție speciale pentru a efectua un RMN în cazul pacienților cu anumite dispozitive metalice implantate.
De asemenea, pentru pacienții care au suferit reacții adverse anterioare la substanțele de contrast sau pentru pacientele însărcinate sau care alăptează, efectuarea unui exament RMN poate presupune un risc, așadar aceștia trebuie să informeze medicul în prealabil.