Ablația percutanată a tumorilor pancreatice reprezintă o tehnică a radiologiei intervenționale utilizată de regulă în cazul tumorilor canceroase aflate într-un stadiu avansat, care nu sunt rezectabile.
Conform studiilor, din cauza evoluției și a creșterii rapide, tumorile sunt diagnosticate într-un stadiu avansat și, prin urmare, doar 20% dintre acești pacienți pot beneficia de rezecție chirurgicală. În acest stadiu al bolii, tehnicile intervenționale, precum ablația, pot fi de valoare și pot îmbunătăți rata de supraviețuire a pacinților afectați.
Ce sunt tumorile pancreatice?
Tumorile pancreatice sunt formațiunile canceroase care se formează în celulele pancreasului. Tipurile de cancer pancreatic pot fi împărțite în două categorii: cancerul pancreatic exocrin, care include adenocarcinomul și cancerul pancreatic neuroendocrin. Majoritatea cancerelor pancreatice sunt tumori exocrine, care se formează în celulele care produc enzime ce ajută organismul să digere alimente.
Tumorile neuroendocrine pancreatice se formează în celulele pancreasului neuroendocrin (cum ar fi celulele insulare). Aceste celule produc hormoni care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Fiecare categorie are mai multe tipuri de cancer care pot varia în ceea ce privește simptomele și prognosticul.
Ce este ablația percutanată a tumorilor pancreatice?
Ablația percutanată a tumorilor pancreatice se referă la tratamente care distrug tumorile, de obicei cu căldură sau frig extrem. Aceste tehnici sunt reprezentate în cea mai mare parte de ablația cu radiofrecvență și ablația cu microunde, dar alte tehnici precum ablația cu laser și crioablația. Tehnicile de ablație percutanată sunt considerate tehnici minim invazive din cauza cerinței de poziționare a acului în tumoră, care poate fi efectuată percutanat cu ajutorul tehnicilor de imagistică medicală.
Când se recomandă ablația percutanată a tumorilor pancreatice?
Tehnicile de ablație sunt, în general, recomandate pentru tumorile cu o lungime de cel mult aproximativ 2 cm.
În cazul tumorilor pancreatice, procedurile chirurgicale sunt uneori excluse pe baza unor considerații generale, cum ar fi vârsta înaintată a pacientului, comorbiditățile sau refuzul pacientului. La pacienții cu cancer pancreatic nerezecabil sau local avansat, ablația tumorală este utilizată pentru regresia tumorii, controlul local, încetinirea creșterii și ameliorarea durerii sau a simptomelor.
Cum se realizează?
Ablația, procedură ce aparține radiologiei intervenționale, este efectuată fie sub anestezie locală, fie sub anestezie generală. Ulterior anesteziei, o sondă cu ac este introdusă, prin intermediul ghidajului imagistic, în piele până la nivelul tumorii. Apoi sonda este atașată la un generator care permite procesul de răcire sau ardere.
Metode de ablație a tumorilor pancreatice
Metodele de ablație care pot fi folosite în tratamentul tumorilor pancreatice sunt următoarele:
Ablația prin radiofrecvență – Utilizează curent electric alternativ pentru a crea o zonă de ablație termică în țesut.
Ablația cu microunde – Creează o zonă de ablație prin generând căldură de frecare prin agitarea moleculelor de apă.
Crioablația – Utilizează modificările presiunii gazului argon pentru a genera cicluri de îngheț-dezgheț în țesut. Vârful sondei poate atinge temperaturi de până la -185 ° C, inducând moartea celulară în țesutul din jur.
Riscuri și complicații
Procedura de ablație percutanată în cazul tumorilor pancreatice etse de obicei sigură, dar poate prezenta efecte adverse, precum sângerarea, pancreatita indusă de leziuni termice și deteriorarea termică a structurilor din și în jurul pancreasului (de exemplu, peretele duodenal, viscerele din apropiere și vasele de sânge).