You are currently viewing Scorul BI-RADS

Scorul BI-RADS

Scorul BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Database System) este un sistem de clasificare propus de Colegiul American de Radiologie. Acesta a fost implementat pentru a standardiza evaluarea riscului și controlul calității mamografiei și pentru a oferi uniformitate în rapoartele radiologice. 

Ce este scorul BI-RADS?

Scorul BI-RADS (Sistemul de raportare și date pentru imagistica sânilor) este un sistem de notare folosit de către medicii radiologi pentru a descrie rezultatele mamografiei.

O mamografie este un test imagistic cu raze X utilizat pentru a ajuta la detectarea cancerului de sân, în special în stadiul incipient. Poate fi folosit și ca instrument de urmărire atunci când medicii găsesc mase anormale în timpul unui examen clinic al sânilor.

Sistemul de evaluare a riscului BI-RADS poate fi, de asemenea, utilizat pentru a descrie rezultatele unui examen cu ultrasunete sau RMN mamar.

Cum funcționareză scorul BI-RADS?

Ca urmare a examinării imagistice a sânilor, medicul radiolog folosește scorul BI-RADS pentru a calsifica anomaliile depistate. Categoriile de clasificare sunt numerotate de la 0 la 6.

Categoria 0

Categoria 0 indică o testare incompletă, neclară sau nevoia de a efectua o evaluare imagistică suplimentară, precum o doua mamografie. În unele cazuri aceasta poate sugera faptul că medicul radiolog dorește să compare noua mamografie cu una realizată anerior pentru a evalua eventualele schimbări apărute.

Categoria 1

Această categorie confirmă faptul că diagnosticul este negativ, că nu există formațiuni canceroase și că densitatea sânilor este egală. În acest caz, rezultatul negativ înseamnă că nu a fost găsit nimic nou sau anormal.

Categoria 2

Categoria 2 indică, de asemenea, că nu există niciun semn al existenței cancerului, dar poate descrie prezența unor formațiuni necancerose, cum ar fi calcificări benigne, mase sau ganglioni limfatici la sân. Acest lucru poate fi folosit și pentru a descrie modificările suferite din cauza unei proceduri anterioare, precum efectuarea unei biopsii.

Categoria 3

Încadrarea în această categorie poate însemna o șansă de pâna la 2% de existență a cancerului la sân. În acest caz medicul radiolog poate recomanda o examinare suplimentară în termen de 6-12 luni, dar și ulterior în mod regulat, până când rezultatele sunt stabilizate.

Categoria 4

Categoria 4 sugerează o rată de susceptilibitate mai ridicată și de obicei medicul recomandă relizarea unei biopsii. De asemenea, această categorie este divizată în alte 3 subcategorii care vizeză probabilitatea prezenței cancerului:

A4 – probabilitate scăzută 2% -10% 

B4 – probabilitate moderată 10% – 50%

C4 – probabilitate ridicată 50% – 95%

Categoria 5

Categoria 5 reperezintă faptul că există cel puțin 95% șanse de cancer la sân, iar biopsia este necesară în acest stadiu.

Categoria 6

Scorul 6 este acordat numai în cazul în care biopsia a fost deja efectuată și diagnosticul de cancer mamar confirmat. Această categorie împreună cu imaginile corespunzătoare sunt utilizate pentru a monitoriza modul în care cancerul răspunde la tratamentul necesar, cum ar fi chimioterapie, intervenții chirurgicale sau radiații.

Scorul BI-RADS în calsificare densității sânilor

Acest sistem de evaluare este, de asemenea, utilizat de către medicii radiologi pentru a clasifica densitatea sânilor, deoarece densitatea acestora poate influența riscul apariției cancerului. Metoda de notare a clasificării este de la A la D.

Cele patru categorii de clasificare a densității țesutului mamar sunt:

A – Sânii sunt formați în mare parte din țesut adipos, cu puțin țesut fibros și glandular.

– Sânii prezintă mult țesut adipos cu puține zone de țesut glandular și fibros.

– Sânii au o distribuție uniformă a țesutului fibros și glandular.

– Sânii sunt formați în mare parte din țesuturi fibroase și glandulare.

Sânii mai denși cu o componență mai mare de țesut fibros sunt mai predispuși la dezvoltarea cancerului decât cei formați în mare parte din țesut adipos.

Lasă un răspuns