You are currently viewing Imagistica în diagnosticul tumorilor osoase

Imagistica în diagnosticul tumorilor osoase

Imagistica în diagnosticul tumorilor osoase joacă un rol extrem de important, deoarece poate oferi o varietate de informații importante cu privire la caracteristicile tumorilor, poate ajută la stadializarea acestora și implicit la stabilirea unui plan de tratament adecvat și individualizat.

Ce sunt tumorile osoase?

Tumorile osoase se dezvoltă atunci când celulele dintr-un os se divid necontrolat, formând un nodul sau o masă de țesut anormal.

Majoritatea tumorilor osoase sunt benigne (necanceroase). Tumorile benigne de obicei nu pun viața în pericol și, în cele mai multe cazuri, nu se vor răspândi în alte părți ale corpului. În funcție de tipul de tumoră, opțiunile de tratament sunt variate, de la simpla observare la intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii. 

Tipurile de tumori benigne includ: osteocondromul, tumora cu celule gigantice, chistul osos anevrismal, etc.

Unele tumori osoase sunt maligne (canceroase). Tumorile osoase maligne pot metastaza sau pot provoca răspândirea celulelor canceroase în tot corpul. În aceste cazuri, tratamentul pentru tumorile maligne poate implica o combinație de chimioterapie, radiații, ablație tumorală și intervenții chirurgicale.

Printre tumorile osoase maligne se numără: osteosarcomul, sarcomul Ewing, condrosarcomul, etc.

Imagistica în diagnosticul tumorilor osoase

Imagistica în diagnosticul tumorilor osoase este crucială pentru a putea determina, în primul rând, dacă o tumoră este malignă sau benignă, dar și pentru a localiza cu exactitate tumora, pentru a identifica dimensiunile sau forma acesteia și eventualele metastaze.

Principialele metode imagistice utilizate sunt:

Radiografia

Radiografiile sunt efectuate pentru orice simptome clinice de durere sau umflare osoasă. Radiografia convențională este modalitatea imagistică inițială și este cea mai optimă modalitate de evaluare a tumorilor osoase primare. Aceasta permite caracterizarea leziunii pe baza caracteristicilor observate pe radiografii, oferind informații despre locul leziunii în os, împreună cu caracteristicile imagistice ale tumorii, inclusiv marginile leziunii sau implicarea corticală.

CT

CT-ul  permite delimitarea anatomică precisă și evaluarea tumorilor în locații anatomice complexe, unde radiografiile nu sunt suficiente din cauza rezoluției limitate. Vizualizarea modificărilor osoase minore, calcificări mici, mineralizări tumorale, modificări corticale și reacții periostale sunt cel mai bine observate pe scanările CT. 

Imagistica CT oferă o evaluare 3D excelentă a tumorii osoase, dar și imagini în toate planurile, care pot fi folosite pentru măsurători precise necesare înaintea unei intervenții chirurgicale. 

RMN

RMN-ul este considerat cel mai bun instrument pentru stadializarea locală a tumorilor osoase. Capacitatea de caracterizare a țesuturilor moi și de vizualizare a măduvei osoase prin RMN rămâne principalul aspect pentru evaluarea tumorii osoase suspectate sau diagnosticate. Conținutul tumorii și, prin urmare, caracterizarea tumorilor osoase pe baza compoziției țesuturilor pot fi făcute prin intermediul scanărilor RMN, împreună cu descrierea precisă a implicării măduvei osoase și a țesuturilor moi.

RMN-ul standard ajută la evaluarea modificărilor structurale ale oaselor și extinderea bolii și, de asemenea, la diferențierea tumorilor benigne de cele maligne.

PET-CT

Scanările PET-CT oferă o metodă neinvazivă pentru a evalua agresivitatea tumorii. Este o soluție unică pentru stadializarea tumorii și pentru a exclude metastazele osoase și moi la distanță (ficat, plămâni sau ganglioni limfatici).

Lasă un răspuns