You are currently viewing RMN-ul în cancerul osos

RMN-ul în cancerul osos

RMN-ul în cancerul osos reprezintă o metodă importantă de imagistică medicală, deoarece cu ajutorul acestei metode diagnosticarea și determinarea extinderii bolii pot fi făcute cu precizie. Cancerul osos este o afecțiune malignă a țesutului osos, care poate apărea la nivelul oaselor primare sau poate fi rezultatul metastazelor de la alte organe. 

Ce este cancerul osos?

Cancerul osos reprezintă o proliferare anormală și necontrolată a celulelor maligne în țesutul osos. Tipurile comune de cancer osos includ osteosarcomul, sarcomul Ewing și condrosarcomul. Aceste tumori pot apărea în orice os din corp, iar evoluția lor poate fi agresivă, cu potențial ridicat de diseminare metastatică.

Ce este RMN-ul în cancerul osos?

RMN-ul pentru cancerul osos, poate oferi informații esențiale despre localizarea, dimensiunea, extinderea și caracteristicile tumorii, precum și implicațiile asupra țesuturilor adiacente.

RMN-ul poate ajuta la determinarea exactă a extinderii unei tumori, deoarece poate vizualiza măduva din interiorul oaselor și țesuturile moi din jurul tumorii, inclusiv vasele de sânge și nervii din apropiere. Acesta poate detecta, de asemenea, orice tumoră osoasă mică la câțiva centimetri de cea principală.

RMN-ul este foarte util și în stadializarea locală și planificarea chirurgicală prin evaluarea gradului de extensie intramedulară și a invaziei, articulațiilor, compartimentelor musculare și fasciculelor neurovasculare.

Conform studiilor de specialitate, RMN-ul este superior celorlalte modalități de imagistică în detectarea oricăror leziuni osoase.

Când este recomandat RMN-ul în cancerul osos?

RMN-ul este indicat în diverse situații legate de cancerul osos, inclusiv:

  • Evaluarea inițială a unei mase osoase sau a unui defect osos neexplicat, pentru a diferenția leziunile benigne de cele maligne.
  • Stadializarea extinderii locale a cancerului osos, pentru a evalua gradul de invazie în țesuturile moi adiacente sau pentru a identifica implicarea articulațiilor sau a structurilor vasculare.
  • Identificarea metastazelor osoase și evaluarea extinderii acestora.
  • Monitorizarea răspunsului la terapia cancerului osos și detectarea recidivelor.

Cum se realizează RMN-ul în cancerul osos?

Procedura de RMN implică plasarea pacientului într-un tub în formă de tunel, în timp ce acesta este expus la un câmp magnetic puternic și unde radio. În timpul examinării, se utilizează un agent de contrast intravenos pentru a evidenția detaliile tumorale. Imaginile obținute prin RMN oferă informații precise despre structura osoasă, caracteristicile tumorii, dar și implicațiile asupra țesuturilor înconjurătoare.

Care sunt riscurile RMN-ului în cancerul osos?

În general, RMN-ul este o procedură sigură, fără efecte secundare semnificative. Cu toate acestea, contraindicațiile generale RMN se aplică și evaluării tumorilor. Acestea sunt pacienții cu implanturi metalice sau dispozitive medicale sensibile la câmpul magnetic. De asemenea, utilizarea contrastului intravenos poate avea riscuri asociate, cum ar fi reacții alergice sau afectarea funcției renale.

Lasă un răspuns