You are currently viewing PET-CT în oncologie

PET-CT în oncologie

PET-CT este una dintre tehnicile importante de imagistică medicală utilizate în oncologie. Spre deosebire de metodele de imagistică anatomică, cum ar fi tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică, PET-CT oferă informații despre funcția și metabolismul celular.

Ce este PET-CT?

PET-CT (tomografia cu emisie de protoni) este o metodă de imagistică medicală care folosește cantități mici de materiale radioactive numite radiotrasori sau radiofarmaceutice, o cameră specială și un computer pentru a evalua funcțiile organelor și ale țesuturilor. Prin identificarea modificărilor la nivel celular, PET-CT poate detecta debutul precoce al bolii înainte ca alte teste imagistice să poată face acest lucru.

Când este indicat PET-CT în oncologie?

PET-CT în oncologie poate fi indicat în următoarele cazuri:

· Diferențierea leziunilor anatomice benigne de cele maligne

· Stadializarea cancerului

· Evaluarea răspunsului la tratament

· Recidiva tumorală

· Evaluarea progresiei bolii

· Selecția locului potrivit pentru biopsie

· Ghidarea radioterapiei

· Diferențierea modificărilor post-terapie

Potrivit studiilor, scanarea PET-CT s-a dovedit a avea un nivel ridicat de acuratețe în următoarele tipuri de cancer:

· Cancer de plămâni

· Limfom

· Cancer colorectal

· Melanomul

· Cancer la cap și gât

· Cancer mamar

PET-CT în diagnosticul cancerului

Datorită faptului că scanarea PET-CT combină două tehnici imagistice le oferă medicilor o vizualizare mai detaliată decât prin utilizarea oricărei tehnici în mod individual, ajutându-i să identifice zonele de care ar putea să nu fie vizibile la nicio scanare anterioară.

Această metodă imagistică permite chiar și detectarea modificărilor foarte mici ale activității celulare, astfel încât cancerul poate fi diagnosticat cu acuratețe în stadii incipiente. Astfel, există șanse mari ca tratamentele să aibă succes și ca efectele secundare pe termen lung asociate cu stadiile mai avansate de cancer să fie minime.

PET-CT în monitorizarea cancerului Scanările PET-CT pot fi utilizate și pentru a monitoriza progresul tratamentului în timp, fiind extrem de utile în tratarea cancerului, deoarece oferă informații detaliate despre localizarea tumorilor și dimensiunile acestora.

Urmărind modificările dimensiunii și locației tumorii, medicul curant poate determina dacă un anumit tratament funcționează sau nu sau dacă trebuie ajustat.

În plus, medicul radiolog poate efectua o astfel de scanare pentru a urmări progresia sau o eventuală recidivă a cerului.

PET-CT în tratamentul cancerului

Tomografia cu emisie de pozitroni poate juca un rol important și în tratamentul diverselor tipuri de cancer, fiind utilizată la ghidarea procedurilor propriu-zise, cum ar fi ablația tumorală. Ablația tumorală este este o tehnică minim invazivă care este utilizată în mod obișnuit în tratamentul tumorilor maligne. În timpul ablației tumorii, energia termică este utilizată pentru a încălzi sau răci țesutul la niveluri citotoxice (mai puțin de -40 ° C sau mai mult de 60 ° C).

Lasă un răspuns