Radiografia de gleznă este o metodă imagistică ce se bazează pe utilizarea razelor X pentru a crea imagini detaliate ale oaselor, tendoanelor, mușchilor și ligamentelor care alcătuiesc articulația gleznei. Acest test imagistic nu este invaziv sau dureros, iar cantitatea de radiații utilizată este minimă.
Când este indicată radiografia de gleznă?
O radiografie a gleznei poate ajuta medicul să identifice cauza durerii, sensibilității și umflăturilor sau deformării articulației gleznei. Poate prezenta oase rupte sau o articulație dislocată. După ce un os rupt a fost fixat, o radiografie poate arăta dacă oasele sunt aliniate și dacă s-au vindecat corect.
Radiografia poate ajuta medicul specialist să planifice intervenția chirurgicală, atunci când este necesar, și să verifice rezultatele după aceasta. De asemenea, poate ajuta la detectarea chisturilor, tumorilor, infecțiilor în faza ulterioară, a lichidului în articulație și a altor boli ale oaselor gleznei.
Radiografia de gleznă este efectuată pentru o varietate de indicații, inclusiv:
- Traumatisme ale gleznei
- Sensibilitate osoasa la marginea posterioara sau vârful maleolei laterale
- Sensibilitate osoasa la marginea posterioara sau la vârful maleola medială
- Incapacitatea de a suporta greutatea
- Durere netraumatică a gleznei
Cum se efectuează radiografia de gleznă?
Înainte de a începe procedura, medicul radiolog va poziționa pacientul pe masa de examinare sau în picioare, apoi va păși în spatele unui perete sau într-o cameră alăturată pentru a opera aparatul. Pot fi efectuate mai multe scanări, din față, din lateral sau din mai multe unghiuri, astfel încât medicul specialist va repoziționa piciorul pentru fiecare radiografie. Rareori, ar putea fi nevoie de o altă scanare sau două.
De asemenea, pacientului i se va cere să rămână nemișcat pe parcursul întregii proceduri pentru a nu afecta claritatea imaginilor cu raze X.
În general, procedura durează aproximativ 10 minute.
Riscuri și complicații
Potrivit studiilor, există un risc extrem de scăzut de efecte secundare pe termen scurt asociat cu razele X.
Expunerea la niveluri ridicate de radiații poate avea o serie de efecte, cum ar fi vărsături, sângerări, leșin, căderea părului.
Cu toate acestea, razele X furnizează o doză atât de mică de radiații încât nu se crede că provoacă probleme imediate de sănătate.