You are currently viewing Radiografia de genunchi

Radiografia de genunchi

Radiografia de genunchi este o tehnică imagistică care se bazează pe utilizarea razelor X cu ajutorul cărora sunt produse imagini ale anatomiei genunchiului. Medicul specialist poate utiliza radiografiile pentru a diagnostica și trata diverse afecțiuni ale structurilor genunchiului.   

Ce este radiografia de genunchi? 

Radiografia de genunchi un test sigur și nedureros care utilizează o cantitate mică de radiații pentru a crea o imagine a structurilor care alcătuiesc articulația genunchiului. Un aparat cu raze X trimite un fascicul de radiații prin genunchi, iar o imagine este înregistrată pe un computer. Această imagine arată părți ale oaselor genunchiului, inclusiv femurul, tibia și peroneu, rotula și țesuturile moi. 

Indicații – radiografia de genunchi

O radiografie a genunchiului poate fi indicată pentru a determina cauzele  semnelor și simptomelor comune, cum ar fi durerea, sensibilitatea, umflarea sau deformarea genunchiului. Radiografia poate detecta oasele rupte sau o articulație dislocată. După ce un os rupt a fost fixat, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei radiografii de genunchi pentru a se asigura că osul este aliniat corect și vindecat complet.  

Dacă este necesară o intervenție chirurgicală la genunchi, se poate face o radiografie pentru a planifica intervenția chirurgicală și, mai târziu, pentru a vedea rezultatele operației. De asemenea, o radiografie a genunchiului poate ajuta la diagnosticarea stadiilor ulterioare ale infecției, precum și a chisturilor, tumorilor sau a altor boli ale oaselor. 

Cum se efectuează procedura? 

Înainte de a începe procedura , medicul radiolog va poziționa pacientul pe masa de examinare sau în picioare, apoi va păși în spatele unui perete sau într-o cameră alăturată pentru a opera aparatul. De obicei se fac trei radiografii (din față, lateral și cu genunchiul îndoit pentru a obține o imagine bună a rotulei), astfel încât medicul specialist va repoziționa piciorul pentru fiecare radiografie. Rareori, ar putea fi nevoie de o altă vedere sau două. Ocazional, medicul poate recomanda și o radiografie a genunchiului opus pentru comparație. 

De asemenea, pacientului i se va cere să rămână nemișcat pe parcursul întregii proceduri pentru a nu afecta claritatea imaginilor cu raze X.  

În general, procedura durează aproximativ 10 minute.  

Ce afecțiuni pot fi depistate prin intermediul radiografiei de genunchi? 

Radiografia de genunchi poate depista o varietate de afecțiuni, precum: 

  • Fracturi ale oaselor genunchiului  
  • Luxația articulară 
  • Exces de lichid, care poate fi un semn al unei entorse 
  • Bucăți de os libere 
  • Pinteni osoși  
  • Artroza  
  • Alinierea anormală a articulației genunchiului 
  • Infecții osoase  
  • Subțierea oaselor (osteopenie) 
  • Cancer osos 

Riscuri și complicații   

Riscurile și complicațiile asociate cu radiografia de genunchi sunt minime, deoarece doza de radiații la care pacientul este expus este una foarte mică și nu este considerată periculoasă. 

Lasă un răspuns