You are currently viewing Imagistica în cancerul colorectal

Imagistica în cancerul colorectal

Cancerul colorectal reprezintă o afecțiune malignă care se dezvoltă în colon sau rect, fiind una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel global. Imagistica medicală este esențială în diagnosticarea și monitorizarea acestei afecțiuni, dar și în evaluarea complicațiilor asociate cu tratamentul acestui tip de cancer.

Imagistica în diagnosticul cancerului colorectal

Pentru a stabili diagnosticul de cancer colorectal, se folosesc diverse modalități de imagistică medicală, cum ar fi:

  • Colonoscopia;
  • Tomografia computerizată (CT);
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM)
  • Imagistica prin emisie de protoni(PET)

Colonoscopia reprezintă metoda de referință în diagnosticul cancerului colorectal, permițând vizualizarea directă a mucoasei colonului și recoltarea de probe pentru biopsie. Această metodă poate fi folosită și pentru îndepărtarea tumorilor sau a polipilor care ar putea fi precanceroși.

Tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) permit vizualizarea tumorilor și a structurilor anatomice înconjurătoare, precum și evaluarea extensiei tumorale în țesuturile adiacente și în ganglionii limfatici regionali.

De asemenea, imagistica prin emisie de pozitroni (PET) poate fi utilizată pentru a detecta metastazele distante, oferind informații despre distribuția țesuturilor active din corp.

Studiile medicale au demonstrat eficacitatea și utilitatea imagisticii medicale în gestionarea cancerului colorectal. Un studiu publicat în revista European Radiology a comparat sensibilitatea și specificitatea diferitelor modalități de imagistică în detectarea tumorilor colorectale, iar rezultatele au arătat că CT și IRM sunt cele mai precise metode în diagnosticul cancerului colorectal.

Imagistica în tratarea cancerului colorectal

Imagistica este esențială în planificarea și monitorizarea tratamentului cancerului colorectal. Imagistica CT sau IRM poate fi folosită pentru a ghida radioterapia, în timp ce PET poate fi utilizat pentru a evalua răspunsul la tratamentul bazat pe chimioterapie.

Cu toate acestea, imagistica poate fi folosită pentru a ghida intervențiile chirurgicale. Înainte de intervenția chirurgicală, CT sau IRM pot fi utilizate pentru a evalua extensia tumorii și a identifica structurile anatomice importante, precum vasele de sânge și nervii. În timpul intervenției chirurgicale, imaginile medicale pot fi folosite pentru a ghida chirurgul în îndepărtarea tumorii și a părților afectate.

Un studiu publicat în anul 2016 a arătat că imagistica medicală poate fi utilizată cu succes în evaluarea răspunsului la tratamentul cancerului colorectal și în identificarea recidivei precoce.

Tratamentul complicațiilor legate de cancerul colorectal

Complicațiile legate de tratamentul cancerului colorectal, cum ar fi sângerările sau formarea de abcese, pot fi detectate și monitorizate prin imagistică medicală. Totodată, imagistica medicală poate fi utilizată pentru a ghida procedurile de drenaj sau de intervenție chirurgicală pentru a trata aceste complicații.

Leave a Reply