You are currently viewing Ecografia Doppler de artere carotide 

Ecografia Doppler de artere carotide 

Ecografia Doppler de artere carotide este un test sigur, simplu și nedureros utilizat pentru a diagnostica și evalua orice anomalie prin utilizarea undelor sonore. Examenul este efectuat pentru a vizualiza, depunerile, îngustarea (stenoza) și orice altă anomalie a vaselor sau a circulației sanguine. 

Ce sunt arterele carotide? 

Arterele carotide se extind din artera aortă, și transportă sânge prin gât până la creier. Există două artere carotide: una pe partea stângă și una pe partea dreaptă a gâtului, iar fiecare dintre acestea se ramifică într-o arteră carotidă internă și o arteră carotidă externă. 

Poziția arterelor carotide ramificate este locul în care o persoană poate simți pulsul în gât, chiar sub maxilar. 

Ce este ecografia Doppler de artere carotide? 

Ecografia Doppler de artere carotide este o procedură medicală non-invazivă care evaluează fluxul sanguin în arterele carotide. Acest tip de ecografie se bazează pe măsurarea undelor sonore care sunt reflectate de obiecte în mișcare, cum ar fi celulele roșii din sânge.

Aparatul cu ultrasunete măsoară ecourile care revin din celule. Celulele care se îndepărtează de undele sonore produc ecouri diferite decât celulele care se apropie de undele sonore. Acesta se numește efectul Doppler.  

În plus, aceasta poate ajuta medicul să stabilească dacă pacientul este expus riscului de a avea un accident vascular cerebral și dacă are nevoie de tratament pentru a-l preveni. 

Când este indicată ecografia Doppler de artere carotide? 

Medicul specialist poate recomanda efectuarea unei ecografii Doppler de artere carotide din mai multe motive, inclusiv dacă pacientul prezintă: 

 • Risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral 
 • Un blocaj, cunoscut sub numele de ocluzie, de la placă, un cheag de sânge  
 • Artera carotidă îngustată, cunoscută sub numele de stenoză 
 • Sunet anormal în artera carotidă 
 • Atac ischemic tranzitoriu 
 • Stent în artera carotidă care trebuie evaluat 
 • O afecțiune cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat 
 • Înaintea unei operații de bypass coronarian 
 • Antecedente familiale de accident vascular cerebral sau boli de inimă 
 • Hematom 

Cum se efectuează procedura? 

Pentru efectuarea ecografiei Doppler de artere carotide nu este nevoie de pregătire în prealabil. Pacientul poate mânca și bea ca de obicei înainte de test. Nu trebuie îndepărtate protezele auditive sau ochelarii, dar pacientului i se poate cere îndepărteze orice alte accesorii sau îmbrăcăminte, astfel încât gâtul să fie accesibil. 

Ulterior, pacientul va fi așezat pe masa de examinare cu fața în sus, iar medicul va aplica pe gât un gel pe bază de apă. Acest lucru ajută traductorul să stabilească un contact sigur cu corpul. De asemenea, ajută la eliminarea pungilor de aer dintre traductor și piele, care pot bloca trecerea undelor sonore în corpul. Medicul radiolog plasează traductorul pe piele în diferite locații, mișcându-l în sus și în pentru a vedea lungimea arterelor carotide.  

În timpul testului, este posibil ca pacientul să audă niște zgomote generate de la aparatul cu ultrasunete, dar aceste sunete sunt normale. 

Procedura poate dura între 30 și 45 de minute. 

Beneficii – ecografia Doppler de artere carotide 

 • Procedură non-invazivă și nedureroasă 
 • Disponibilă pe scară largă, ușor de utilizat și mai puțin costisitoare decât alte metode imagistice 
 • Extrem de sigură și nu utilizează radiații 

De asemenea, dacă ecografia carotidei arată îngustarea uneia sau a ambelor artere carotide, medicul recomanda un tratament pentru a restabili fluxul liber al sângelui către creier. Ca urmare, multe accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite. 

Lasă un răspuns