You are currently viewing Tomografia cu emisie de pozitroni 

Tomografia cu emisie de pozitroni 

Tomografia cu emisie de pozitroni este o procedură imagistică de diagnostic care implică obținerea de imagini ale corpului pe baza detectării radiațiilor din emisia de pozitroni. Pozitronii sunt particule minuscule emise de o substanță radioactivă administrată pacientului. 

Ce este tomografia cu emisie de pozitroni 

Tomografia cu emisie de pozitroni, numită și imagistică PET, este un tip de imagistică de medicină nucleară. Procedura folosește o substanță radioactivă sigură, care poate fi injectată sau inhalată sub formă de gaz numită radiotrasor și un dispozitiv numit scaner PET. 

Scanerul detectează celulele bolnave care absorb cantități mari de radiotrasor, ceea ce indică o potențială problemă de sănătate. Prin identificarea modificărilor la nivel celular, tomografia cu emisie de pozitroni poate detecta debutul precoce al bolii.  

Ce este medicină nucleară?

Medicina nucleară folosește cantități mici de material radioactiv numit radiotrasori. Este folosită pentru a diagnostica, evalua și trata diferite boli. Materialele radioactive folosite se numesc radiofarmaceutice sau radiotrasori.

Radiotrasorii sunt molecule care se acumulează în tumori sau regiuni de inflamație și sunt legate de o cantitate mică de material radioactiv. Se mai pot lega și de proteine ​​specifice din organism. F-18 fluorodeoxiglucoza este cel mai comun radiotrasor; o moleculă similară cu glucoza. Pentru că celulele canceroase sunt mai active din punct de vedere metabolic ele pot absorbi glucoza la o rată mai mare. Această rată mai mare poate fi observată la scanările PET. 

Ce este PET-CT

Examinarea PET se poate face împreuna cu examinarea CT. Combinarea celor două investigații oferă imagini speciale, permițând medicului să conecteze și să interpreteze informațiile din două examene diferite pe o singură imagine. Acest lucru duce la informații mai precise și la un diagnostic mai precis.  

Când se recomandă tomografia cu emisie de potrizoni

Tomografia cu emisie de potrizoni poate măsura funcții vitale, precum  fluxul sanguin, consumul de oxigen și nivelul zahărului din sânge. Mai poate identifica și organe și țesuturi care funcționează aberant. 

Scanare PET, se recomandă și în cazul persoanelor suspecte de cancer sau diagnosticate cu cancer. În cazul pacienților diagnosticați cu cancer, scanarea PET poate fi recomandată pentru a: 

  • determina dacă cancerul s-a metastazat.
  • evalua eficacitatea tratamentului.
  • determina dacă cancerul a recidivat.

Ce funcționează procedura

PET utilizează unui dispozitiv de scanare pentru a detecta fotonii emise de un radionuclid în organul sau țesutul examinat. O cantitate mică de fluorodeoxiglucoză  care este un analog al glucozei este injectată într-o venă. 

Substanța se acumulează în celulele maligne din cauza ratei lor ridicate de metabolizare a glucozei. În funcție de în care substanța se acumulează, se poate stabili dacă exista o anomalie în corp. În cazul celulelor canceroase, acestea pot fi identificate în funcție de rata de utilizează a glucozei. 

Celulele vor apărea sub forma de „puncte fierbinți” sau „puncte reci”. Zonele active sunt cunoscute sub numele de „puncte fierbinți”. Zonele unde celulele au nevoie de mai puțină energie sunt „puncte reci”. Pentru că celulele canceroase utlizeaza glucoza mai rapid decât cele normale, radiotrasorul cu glucoză vă evidenția zonele unde exista celule canceroase. 

Cum te pregătești pentru tomografia cu emisie de pozitroni 

Procedura în sine durează în jur de 30 minute. Substanța este injectată, inspirată sau luată pe cale orala. Timpul de așteptare până când substanță ajunge în organul vizat variază între 30 și 90 min. În acest timp pacientului i se cere să rămână cât se poate de nemișcat. 

Înainte de procedură pacientul va primi instrucțiuni specifice în funcție de tipul de scanare PET. În general, medicul recomandă să nu mâncați nimic cu 4-6 ore înainte de o scanare, precum și evitarea exercițiilor fizice intense cu 24 de ore înainte de programare. 

Leave a Reply