You are currently viewing Ce este radiologia și imagistica medicală?

Ce este radiologia și imagistica medicală?

Radiologia și imagistica medicală este o ramură a medicinei care utilizează tehnologia imagistică pentru a diagnostica și trata pacienții. Imagistica medicală cuprinde tehnologii precum ultrasonografia, raze X, mamografia, tomografia computerizată și medicina nucleară.

Ce este și ce face un medic radiolog?

Un specialist în radiologie și imagistica medicală este un medic supraspecializat pe segmente radiologice,care efectuează scanarea pacienților, citește și interpretează rezultatele imagisticii medicale și transmit rezultatele către alți specialiști.

Un medic radiolog trebuie să cunoască aspectele clinice ale bolilor, și să respecte ghiduri de bună practică, naționale sau internaționale. De asemenea, un medic radiolog se poate specializa pe o anumită parte patologia medicală, precum ​​imagistica musculo-scheletică, mamară, cardiacă și gastrointestinală sau pot lucra ca generaliști, ceea ce înseamnă că efectuează toate tipurile de imagistică spitalicească.

Ce este radiologia și imagistica medicală?

Imagistica medicală se referă la mai multe tehnologii diferite care sunt utilizate pentru a vizualiza părți ale corpului uman pentru a diagnostica, monitoriza și trata afecțiunile medicale. Pe scurt, radiologia și imagistica medicală este procesul de vizualizare a părților și organelor corpului, iar fiecare tip de imagistică medicală oferă informații diferite despre zona corpului care este scanată. 

Radiologia și imagistica medicală poate:

  • Diagnostica cauza simptomelor
  • Monitoriza răspunsul la tratament
  • Depista diferite boli, cum ar fi cancerul de sân, cancerul de colon sau bolile de inimă

Tipuri de radiologie și imagistica medicală 

Cele mai comune tipuri de examene radiologice de diagnosticare includ:

  • Tomografia computerizată
  • Imagistica prin rezonanță magnetică
  • Mamografie
  • Medicina nucleară, care include teste precum scanarea osoasă, scanarea tiroidei
  • Radiațiile cu raze X pot genera trei tipuri de imagini medicale; imagistica cu raze X convenționale, angiografie și fluoroscopie.
  • Tomografia cu emisie de pozitroni, numită și imagistica PET, sau PET-CT atunci când este combinată cu CT
  • Ecografie.

Concluzii

Imagistica medicală este o componentă esențială a întregului continuum de îngrijire a pacientului, de la diagnosticarea precoce, la selecția tratamentului și urmărirea pacientului. Imagistica medicală descrie diferite tehnici de vizualizare a interiorului corpului pentru a ajuta la identificarea cauzelor unei boli sau a unei leziuni și pentru a confirma un diagnostic sau pentru a vedea cât de bine reacționează corpul pacientului la tratamentul pentru o fractură sau o boală.

Leave a Reply