Angiografia prin RMN reprezintă o metodă de examinare neinvazivă a vaselor de sânge majore de la nivelul întregului corp, astfel medicul specialist poate diagnostica și trata în mod corect eventualele anomalii.
Ce este angiografia prin RMN?
Angiografia prin RMN utilizează un câmp magnetic puternic, undele de frecvență radio și un computer pentru a evalua vasele de sânge și pentru a ajuta la identificarea afecțiunilor.
De asemenea, dacă este necesar, poate fi utilizată o substanță de contrast pe bază de gadoliniu.
Când este indicată angiografia prin RMN?
În cazul în care medicul curant consideră că este posibil ca pecientul să prezinte o îngustare sau blocare a vaselor de sânge undeva în corp, acesta poate recomanda angiografia prin rezonanță magnetică. Alte condiții în care poate fi indicată angiografia prin RMN includ:
· Un anevrism sau slăbiciune în peretele unei artere
· Îngustare a aortei
· Sângerare în și de-a lungul peretelui aortei sau disecție aortică
· Pentru a găsi cauza unui accident vascular cerebral
· Semne ale bolilor de inima
· Îngustarea sau blocarea vaselor de la nivelul brațelor sau picioarelor
· Stenoza arterei renale, o îngustare a vaselor de sânge din rinichi care poate duce la hipertensiune arterială și chiar la insuficiență renală
Ce afecțiuni pot fi depistate?
Angiografia prin RMN poate fi utilizată pentru a diagnostica și trata diverse afecțiuni ale vaselor de sânge, precum:
· Anevrism arterial
· Malformații arteriovenoase
· Coarctația aortică
· Disecția aortică
· Accident vascular cerebral
· Boala arterei carotide
· Ateroscleroza periferică
· Boală cardiacă congenitală
· Boala coronariană
· Ischemia arterei mezenterice
· Stenoza arterei renale
· Embolie pulmonară
Cum se efectuează procedura?
Angiografia RMN este o metodă sigură de examinare deoarece nu utilizează radiații ionizate, în schimb se bazează pe folosirea unui câmp magnetic puternic și a undelor radio care creează imaginile detaliate ale structurilor pe care medicul dorește să le vizualizeze. Pentru a efectua procedura, pacientul trebuie să se întindă pe masa de examinare, care ulterior va aluneca în interiorul scanner-ului RMN. Unele examene RMN pot necesita utilizarea unei substanțe de contrast care este administrată înainte de începerea procedurii, intravenos, în mână sau antebraț. Agentul de contrast ajută radiologul să vadă mai clar anumite zone de interes.
De asemenea, pacientului i se poate cere să rămână nemișcat pe toată perioada examinării pentru ca imaginile să fie cât mai clare.
Riscuri și complicații – angiografia prin RMN
Angiografia prin RMN este în general sigură, nu folosește radiații, iar până în prezent, nu au fost raportate efecte secundare cauzate de câmpurile magnetice și undele radio. Cel mai frecvent tip de agent de contrast folosit este pe bază de gadoliniu, reacțiile alergice la aceasta având o incidență foarte scăzută. Cu toate acestea, gadoliniul poate fi dăunător persoanelor cu probleme renale sau care necesită dializă.
De asemenea, din cauza câmpurilor magnetice puternice create în timpul unui RMN dispozitivele medicale implantate care conțin metal pot funcționa defectuos sau pot cauza probleme în timpul examinării.