You are currently viewing Radiologia intervențională în cancerul colorectal

Radiologia intervențională în cancerul colorectal

Radiologia intervențională în cancerul colorectal joacă un rol important în îngrijirea multidisciplinară a pacienților cu metastaze hepatice. Cancerul colorectal este una dintre cele mai grave boli care afectează intestinul gros și rectul.

Deși tratamentul standard pentru cancerul colorectal poate fi eficient, radiologia intervențională a devenit o opțiune din ce în ce mai des folosită în ultimii ani, datorită abilității sale de a ajuta la diagnosticarea și tratamentul cancerului colorectal prin intermediul procedurilor minim invazive.

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este o afecțiune oncologică în care celulele anormale se dezvoltă în colon sau rect. Acest tip de cancer este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer în lume și una dintre principalele cauze de mortalitate. 

Cum poate fi folosită radiologia intervențională în cancerul colorectal?

Radiologia intervențională poate fi utilizată în cancerul colorectal în mai multe moduri:

  • Diagnosticarea sub ghidaj imagistic
  • Tratarea cancerului colorectal
  • Controlul durerii și a altor simptome, precum sângerarea sau obstrucția intestinală
  • Tratamentul metastazelor hepatice cauzate de cancerul colorectal

Biopsie ghidată imagistic

Deși cea mai frecventa modalitate de a obține o biopsie este colonoscopia, sunt cazuri când medicul poate recomanda si biopsia ghidata imagistic. Biopsia sub ghidaj CT se recomanda cel mai frecvent atunci când se găsesc mase tumorale în afara colonului, inclusiv plămâni, ficat sau pelvis.

Radiologia intervențională în cancerul colorectal – managementul complicațiilor post-operatorii

Radiologia intervențională poate fi utilă în managementul complicațiilor post-operatorii ale cancerului colorectal. Unele dintre complicațiile frecvente post-operatorii ale cancerului colorectal includ sângerarea, stenoza (îngustarea) sau fistulele (conexiune anormală între două organe sau între organ și piele).

Radiologia intervențională poate ajuta la gestionarea acestor complicații prin utilizarea unei varietăți de proceduri, inclusiv embolizarea arterei care alimentează zona care sângerează, stentarea pentru a trata stenoza sau plasarea de drenaj percutanat pentru a trata fistula.

Ablația tumorilor

Ablația tumorală este o procedură în care o sursă de căldură, cum ar fi radiofrecvența, este utilizată pentru a distruge țesutul tumoral.

Lasă un răspuns