You are currently viewing Examinarea CT în timpul sarcinii

Examinarea CT în timpul sarcinii

Examinarea CT în timpul sarcinii este o metodă imagistică sigură. Potrivit studiilor, chiar dacă scanările CT folosesc mai multe radiații decât razele X, doză utilizată în general nu este atât de mare pentru a crea un risc suplimentar pentru un copil.

Ce este examinarea CT?

Examinarea CT este o procedură imagistică de diagnosticare care utilizează o combinație de raze X și tehnologie computerizată pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Afișează imagini detaliate ale oricărei părți a corpului, inclusiv oasele, mușchii, grăsimea, organele și vasele de sânge.

În timpul CT-ului, fasciculul de raze X se mișcă într-un cerc în jurul corpului. Acest lucru permite mai multe vizualizări diferite ale aceluiași organ sau structură, oferind imagini detaliate.  

Când este indicată o examinare CT în timpul sarcinii?

Medicul specialist poate recomanda un examen CT dacă pacienta prezintă simptome care necesită tratament sau rezultate ale examenelor care necesită clarificări, dar nu pot aștepta până după nașterea copilului.

Examenele imagistice sunt folosite pentru a vizualiza interiorul corpului și pentru a determina dacă există o problemă medicală. Tomografia computerizată este un examen imagistic utilizat pe scară largă. CT-ul folosește radiații cu raze X, prin urmare, se folosește numai atunci când este necesar.

Riscuri și complicații 

Dacă zonele supuse examinării nu sunt abdomenul sau pelvisul, nu există niciun risc în ceea ce privește expunerea la radiații a fătului.

Nu s-a dovedit până în prezent că doză de radiații utilizată în imagistica CT normală dăunează unui copil nenăscut. Cu toate acestea, dacă scanarea CT examinează abdomenul sau zona pelvisului mamei, atunci poate exista un risc foarte mic pentru copil, de aproximativ 1 din 1000, de a dezvolta un cancer în copilărie. Totuși, nivelul de risc nu este însă dovedit și poate fi inexistent. În plus, medicul radiolog va ajusta tehnicile de examinare CT pentru a reduce doza de radiații în cazul unei femei însărcinate.

De asemena, în anumite cazuri, poate fi necesară administrarea intravenoasă a unei substanțe de contrast pentru a evidenția zona supusă scanării. Agentul de contrast traversează placenta către făt, însă nu s-a demonstrat că utilizarea substanțelor de contrast prezintă efecte asupra acestuia.

Lasă un răspuns