Pregătirea pentru CT este, în general, ușoară, dar poate deveni mai complicată pe măsură ce scanările CT devin mai specifice. Pregătirea pentru o scanare CT poate să fie diferită în funcție de nevoile și caracteristicile fiecărui pacient. Aceasta depinde de zona care urmează să fie examinată, dacă pacientului îi va fi administrată o substanță de contrast, dar și de alți factori.
Ce este CT- ul?
O scanare CT este o procedură imagistică de diagnosticare care utilizează o combinație de raze X și tehnologie computerizată pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Afișează imagini detaliate ale oricărei părți a corpului, inclusiv oasele, mușchii, grăsimea, organele și vasele de sânge.
În timpul CT-ului, fasciculul de raze X se mișcă într-un cerc în jurul corpului. Acest lucru permite mai multe vizualizări diferite ale aceluiași organ sau structură, oferind imagini detaliate.
Scanările CT pot fi efectuate pentru a ajuta la diagnosticarea tumorilor, pentru a investiga sângerarea internă sau pentru a verifica alte leziuni interne. CT poate fi folosit și pentru o biopsie de țesut sau drenare de fluide.
Pregătirea pentru CT
În cadrul pregătirii pentru CT este recomandat ca pacientul să nu consume alimente solide și uneori nici lichide, cu cel puțin 4 ore înainte de examenul CT. De obicei, în cazul tomografiilor abdominale, pacientului i se poate cere să bea o cantitate mare de apă înaintea efectuării CT-ului pentru ca medicul să aibă o vizualizare mai clară a intestinelor și a organelor interne.
Medicul radiolog poate, de asemenea, recomanda un test de sânge înainte de scanarea CT programată pentru a verifica funcțiile hepatice, renale sau tiroidiene și pentru a hotărî apoi dacă pacientului i se poate administra sau nu o substanță de contrast.
În plus, pacientul trebuie să informeze medicul în legătură cu orice tratament pe care acesta îl urmează sau dacă suferă de vreo boală cronică precum diabetul.
Recomandări înainte CT
Înainte de efectuarea propriu-zisă a unei examinări CT pacientul trebuie să respecte o serie de indicații. Orice obiect care conține metal trebuie îndepărtat înainte de a intra în camera de scanare CT, printre aceste sunt incluse:
• Bijuterii
• Ceasuri
• Ochelari
• Agrafe de păr
• Aparate auditive
• Proteza dentară
• Plasturi cu medicamente (de exemplu, plasture cu nicotină sau pentru durere)
De asemenea, se recomandă ca pacientul să poarte haine largi și comode care să fie ușor de îndepărtat în momentul scanării.
Precauții -pregătirea pentru CT
În unele situații tomografia computerizată poate să fie contraindicată, iar în cazul anumitor pacienți pot exista aspecte care necesită o atenție sporită:
Alergii și reacții adverse
Substanțele de contrast sunt folosite pentru a îmbunătăți imaginile structurilor din interiorul corpului și adesea permit radiologului să distingă condițiile normale de cele anormale. Iodul, sulfatul de bariu și substanțele de contrast pe bază de gadoliniu sunt cele trei tipuri principale de substanțe de contrast folosite frecvent.
Totuși, dacă pacientul prezintă un istoric de boli respiratorii, precum astmul, un istoric de insufieciență cardiacă sau renală, ori reacții alergice și reacții adverse anterioare la o substanță de contrast, trebuie să informeze medicul radiolog.
Sarcina și alăptarea
Evitarea contrastului iodat la pacientele gravide este recomandată, dacă este posibil. Materialul de contrast iodat traversează placenta, deși nu a fost demonstrată definitiv o dovadă certă de teratogeneză datorată substanței de contrast. Conținutul de iod al substanțelor de contrast are potențialul de a produce hipotiroidism neonatal.
În ceea ce privește alăptarea, studiile susțin faptul că doar o cantitate foarte mică de substanță de contrast pătrunde în laptele matern, astfel încât nu este necesară întreruperea alăptării timp de 24 de ore.
Expunerea la radiații
Riscul expunerii la radiații poate fi luat în considerare în cazul pacienților care au fost supuși la multiple radiografii sau examinări CT de-a lungul timpului.