Investigațiile imagistice la femeile însărcinate sunt de obicei sigure și nu prezintă riscuri majore, mai ales dacă sunt utilizate într-o manieră adecvată. Toate modalitățile imagistice disponibile în prezent pot fi utilizate pentru evaluarea femeii însărcinate, prezentând o eficientă ridicată.
Ce sunt investigațiile imagistice?
Investigațiile imagistice sunt instrumente comune utilizate de către medicii radiologi pentru a detecta problemele medicale, a diagnostica boli și afecțiuni, a monitoriza condițiile existente și pentru a evalua răspunsul la tratament. Adesea, testele imagistice sunt efectuate ca parte a screening-urilor regulate de sănătate.
Imagistica poate fi, de asemenea, utilizată pentru a ghida o varietate de proceduri diferite, inclusiv plasarea de stent și cateter, biopsii cu ace și tratamentele locoregionale care vizează tratarea cancerului.
Testele imagistice obișnuite includ radiografia, tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și ultrasunetele.
Investigațiile imagistice la femeile însărcinate
Investigațiile imagistice utilizate la femeile însărcinate pot fi diverse, în funcție de investigațiile necesare și recomandările medicului curant.
Ecografia și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) nu sunt asociate cu riscuri și sunt tehnicile imagistice de elecție pentru pacienta însărcinată, dar ele trebuie utilizate cu prudență și numai atunci când se așteaptă ca utilizarea să răspundă la o întrebare clinică relevantă sau să ofere în alt mod beneficii medicale pacientei.
Cu câteva excepții, expunerea la radiații prin radiografie, tomografie computerizată (CT) sau tehnici de imagistică de medicină nucleară este la o doză mult mai mică decât expunerea asociată cu vătămările fetale. Dacă aceste tehnici sunt necesare în plus față de ecografie sau RMN sau sunt mai ușor disponibile pentru diagnosticul în cauză, pot fi utilizate fără a prezenta riscuri semnificative.
De asemenea, utilizarea substanței de contrast pe bază de gadoliniu poate fi permisă în timpul examinării, dar numai dacă îmbunătățește semnificativ performanța diagnosticului.
Riscuri și complicații – investigațiile imagistice la femeile însărcinate
Riscul pentru făt și femeile însărcinate asociate procedurilor de imagistică medicală, cum ar fi RMN, scanare CT, radiații nucleare și ultrasunete depinde de diverși factori. Unii dintre cei mai obișnuiți factori includ procedura imagistică medicală efectuată, cantitatea de radiații utilizată și contactul acesteia cu fătul și partea corpului care este examinată.
În general, poate exista un risc crescut în momentul în care pacienta este supusă la multiple investigații bazate pe radiații ionizate într-un interval scurt de timp. Acestea pot afecta fătul, iar riscurile includ: creșterea și dezvoltarea lentă a fătului, avortul, malformațiile, funcționarea afectată a creierului, dezvoltarea neurologică anormală.