You are currently viewing Examinările imagistice la pacientele însărcinate

Examinările imagistice la pacientele însărcinate

Pacientele însărcinate care au nevoie de investigații imagistice se întreabă adesea dacă acestea sunt sigure pentru făt. În general, examenele imagistice medicale sunt sigure în timpul sarcinii. Mai mult, utilizarea adecvată a imagisticii în timpul sarcinii este necesară pentru investigarea și gestionarea promptă a simptomelor medicale acute și cronice.

Sunt investigațiile imagistice sigure în sarcină?

Frecvența examinărilor imagistice în timpul sarcinii a crescut în ultimele decenii și, deși ecografia este principala metodă utilizată, RMN-ul sau CT-ul sunt adesea necesare pentru a confirma diagnosticul. 

În acest context, intervin întrebări cu privire la potențialul risc asupra sănătății embrionului și a fătului, în special în legătură cu utilizarea radiațiilor ionizante și a substanțelor de contrast. Studiile arată că în general RMN-ul și CT-ul sunt investigații sigure.

Opininile medicale arata ca potențialele efecte dăunătoare asupra fătului trebuie evaluate în raport cu riscul de a nu face o investigație necesară, având în vedere că un diagnostic întârziat sau ratat poate fi și mai dăunător sănătății mamei și a fătului. 

Atunci când gravidele sunt supuse unor studii imagistice, trebuie respectate întotdeauna principiile de protecție stabilite de Comisia Internațională pentru Protecție Radiologică, pentru a reduce orice risc asupra femeii însărcinate și a fătului. 

Riscurile investigațiilor imagistice efectuate înainte de a confirma sarcina sau în timpul sarcinii

Radiografiile sau un examen CT care analizează zone în afara pelvisului furnizează o cantitatea mai mică de radiații decât ar primi fătul din radiațiile care există în mediul natural. Riscurile cresc insa pe măsură ce se efectuează multiple examene CT ale pelvisului.

Care sunt investigațiile imagistice care pot fi efectuate în sarcină?

La nivel global ecografia este cea mai utilizată metodă imagistică în sarcină. Ultrasunetele folosesc o formă de radiație „neionizantă”, care este foarte diferită de razele X. Deși nu este folosit la fel de des ca ultrasunetele, același lucru este valabil și pentru RMN.

Modalitățile de imagistică și tipurile de radiații acoperite includ:

Ultrasunete — folosește sunete de înaltă frecvență pentru a produce imagini

Razele X și CT-ul utilizează radiații ionizate de înaltă energie pentru a produce imagini. Acest tip de radiații poate fi dăunătoare atunci când sunt livrate în cantități mari, dar astfel de cantități sunt rareori atinse în aceste tipuri de examene imagistice medicale. Prin urmare, riscul potențial este foarte mic. 

RMN – folosește câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a produce imagini.

Radiografia convențională expune pacientul la doze relativ mici de radiații.

CT deși expune pacientul la doze mai mari de radiații, oferă însă mai multe beneficii: elimină dezavantajul structurilor suprapuse, permițând o mai mare acuratețe a diagnosticului în majoritatea situațiilor clinice.

RMN-ul nu expune pacientul la radiații ionizante, și poate obține imagini multiplanare și o evaluarea excelentă a țesuturilor moi.

Care sunt efectele expunerii la radiații?

Pentru o femeie însărcinată, efectele biologice ale radiațiilor sunt aceleași cu cele suferite de o femeie care nu este însărcinată. Efectele biologice asupra fătului  includ moartea intrauterină și defecte organice, precum și formarea și migrarea alterate a sistemului nervos central, rezultând în grade variate de defect cognitiv, în funcție de vârsta gestațională la expunere. 

Efectele biologice ale radiațiilor sunt clasificate ca deterministe sau aleatorii.

Efectele deterministe sunt legate de expunerea la doze mari de radiații și depind direct de doza administrată. Acestea sunt avortul spontan, efecte teratogene sau defecte cognitive ale fatului.

Efectele aleatorii pot apărea la luni sau ani de la expunere. Cele mai relevante manifestări biologice sunt mutațiile și carcinogeneza. 

In cazul RMN-ului potențiale riscuri pentru făt sunt încălzirea țesuturilor cauzată de impulsuri de înaltă frecvență, deteriorarea auzului cauzată de zgomotul de înaltă frecvență și defecte de migrare a celulelor în timpul primului trimestru. De asemenea, utilizarea RMN 1.5-T este considerată sigură, în timp ce examinările în RMN 3.0-T sunt descurajate, din cauza potențialului mai mare de încălzire a țesuturilor și a lipsei de studii adecvate până în prezent.

Leave a Reply