You are currently viewing Enterografia CT

Enterografia CT

Enterografia CT este o tehică noninvazivă și nedureroasă de imagistică medicală cu ajutorul căreia medicul radiolog poate să examineze intestinul subțire. Aceasta este o metodă poate fi utilizată pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni care apar la nivelul intestinului subțire, dar și pentru a evalua efiacitatea tratamentului administrat.

Când este indicată utilizarea enterografiei CT?

Medicul specialist poate recomanda enterografia CT în cazul în care suspectează prezența unor boli inflamatorii intestinale, sau dacă pacientul acuză simptome cu origine suspectă și neidentificată ulterior. Aceasta poate, de asemenea, să fie utilizată ca metodă complementară de diagnostic, de exemplu, după efectuare unui examen RMN. În plus, cu ajutorul enterografiei CT medicul poate vizualiza și examina și structurile abdomino-pelvine care înconjoară intestinul subțire.

Cum se efectuează procedura?

Înainte de începerea procedurii pacientului i se va cere să bea câteva pahare care conțin o soluție lichidă în decurs de aproximativ o oră. Lichidul include apă și o substanță care va acționa ca material de contrast, ajutându-l pe medicul radiolog să vă vizualizeze mai bine intestinul subțire în timpul scanării CT.

Apoi, pacientul este întins pe spate pe masa de examinare, care se va deplasa încet prin aparatul de scanare CT pentru a captura imaginile cu raze X. În timp ce scanarea este efectuată, un alt tip de agent de contrast va fi, de asemenea, injectat într-o venă a brațului pacientului.

Medicul curant îi poate cere pacientului să își țină respirația pentru perioade scurte în timp ce aparatul scanează și să rămână nemișcat pe tot parcursul procedurii.

Ce afecțiuni pot fi depistate prin intermediul enterografiei CT?

Enterografia CT poate depista afecțiuni precum:

· Boala Chron

· Sângerare suspectă a intestinului subțire

· Boala celiacă

· Obstrucția intestinului subțire

· Suspiciune de ischemie mezenterică cronică

· Diaree cronică

· Dureri abdominale suspecte

· Prezența unor tumori mici la nivelul intestinului subțire

Care sunt riscurile și complicațiile enterografiei CT?

Enterografia CT poate prezenta aceleași riscuri ca o altă scanare CT obișnuită, precum riscul iradierii sau alergia la substanța de contrast, rata de incidență a acestora fiind foarte scăzută. Astfel beneficiile acestei metode de imagistică depășesc cu mult posibilele riscuri.

Lasă un răspuns