Tomografia computerizata toracica este o metodă imagistică utilizată pentru a vizualiza structurile anatomice ale toracelui și pentru a diagnostica o serie de afecțiuni pulmonare, mediastinale și pleurale. Această tehnică imagistică oferă o vizualizare tridimensională a organelor și a altor structuri din interiorul toracelui, oferind astfel o mai mare precizie în diagnosticul bolilor toracice.
Ce este tomografia computerizata toracica
O tomografie computerizată a toracelui folosește echipamente speciale cu raze X pentru a face imagini detaliate ale plămânilor, inimii, vaselor de sânge, căilor respiratorii, coastelor și ganglionilor limfatici.
Scanările CT toracice pot ajuta medicul să determine cauzele simptomelor toracice, cum ar fi tuse, dificultăți de respirație și durere în piept. Scanările CT toracice pot ajuta la diagnosticarea cancerului pulmonar în stadiu incipient și a altor boli pulmonare
Când este recomandata?
CT-ul toracic este recomandat pentru diagnosticul și monitorizarea unei game largi de afecțiuni pulmonare, precum infecții pulmonare, cancer pulmonar, embolie pulmonară, fibroză pulmonară, etc. De asemenea, medicul specialist poate recomanda efectuarea unui CT în zona toracelui pentru a verifica dacă există cheaguri de sânge sau exces de lichid în jurul plămânilor.
Tomografia computerizata toracica este utilizata în evaluarea leziunilor toracice, precum fracturi de coaste, leziuni pulmonare sau traumatisme ale organelor din interiorul toracelui.
Mai mult decât atât, această procedură poate fi folosită inclusiv pentru a ajuta la planificarea tratamentelor viitoare, cum ar fi radioterapia.
Cum se efectuează tomografia computerizata toracica?
Pentru a efectua CT-ul toracelui, pacientul trebuie să stea pe o masă de scanare care se deplasează prin inelul de scanare al aparatului CT, iar scanerul se deplasează peste și în jurul pieptului, între gâul și abdomenul pacientului.
În timpul scanării medicul îi poate cere pacientului să inspire, să expire sau să își țină respirația pentru a obține imagini de bună calitate ale structurilor din piept. Înteaga procedură poate să dureze între 10 și 30 de minute, în funcție de complexitatea cazului.
Pentru a obține imagini mai clare, poate fi necesar ca pacientului să i se administreze o substanță de contrast prin venă. Această substanță ajută la evidențierea mai clară a structurilor anatomice și a posibilelor zone afectate de afecțiuni.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
CT-ul toracelui este o metodă eficientă pentru depistarea și diagnosticarea unor afecțiuni ale toracelui, precum:
- Cancerul pulmonar
- Embolia pulmonară
- Pneumonie și alte infecții pulmonare
- Fibroza pulmonară
- Bronșită cronică
- Traumatismele toracice
- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
- Edem pulmonar
- Tuberculoza
- Tumori ale mediastinului
- Sarcoidoza
- Bolile interstițiale pulmonare
Care sunt riscurile?
Tomografia computerizata toracica implică de obicei o expunerea mică la radiații și nu prezintă un risc semnificativ pentru majoritatea pacienților. Există, însă, riscuri asociate cu utilizarea substanței de contrast folosită pentru efecuarea CT-ului, cum ar fi reacțiile alergice, deși acestea sunt rare și de cele mai multe ori ușoare.
Totuși, femeile însărcinate pot fi supuse unui risc și se recomandă utilizarea cu precauție a substanțelor de contrast și numai în cazul în care situația clinică a pacientei impune acest lucru.